Als Tysabri infusen minder vaak gegeven worden, blijft het medicijn net zo werkzaam. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek. Om aan te tonen of het risico op PML hierdoor vermindert, blijven de onderzoekers hun studie voortzetten.

Tysabri (Natalizumab) is een effectief medicijn voor MS, maar gaat gepaard met het risico op progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML). Dit is een ernstige, mogelijk levensbedreigende ontsteking van de hersenen. Onderzoekers zijn een studie gestart om te kijken of de kans op PML verkleint als de Tysabri-infusen minder vaak gegeven worden.

Het eerste doel van de studie is om te evalueren of de werkzaamheid van Tysabri gelijk blijft bij een langere intervaltijd tussen de infusen.

In 9 MS centra selecteerden de onderzoekers patiënten die Tysabri met een verlengde intervaltijd tussen de infusen hebben gekregen. Deze 905 patiënten kregen Tysabri toedieningen met een licht verlengde intervaltijd (elke 4 weken + 3 dagen tot 6 weken + 6 dagen), of een fors verlengde intervaltijd (elke 7 tot 8 weken + 5 dagen) of om en om de lichte en fors verlengde tijd.
De onderzoekers vergeleken alle patiënten met een verlengde intervaltijd met 1093 patiënten die de Tysabri infusen om de 4 weken kregen, zoals standaard het geval is.

17% van de patiënten met de standaardbehandeling had nieuwe T2 laesies vergeleken met 14% van de patiënten met de verlengde intervaltijd.
Van de patiënten met de standaardbehandeling had 7% oplichtende T1 laesies tegenover 9% van de patiënten met de verlengde intervaltijd.

Het gemiddeld aantal schubs per jaar was 0,14 bij de standaardbehandeling en 0,09 bij de anderen. 62% van de patiënten met de standaardbehandeling en 61% van de groep met de uitgestelde infusen was vrij van klinische en radiologische ziekteactiviteit . In groep met de verlengde intervaltijd kreeg niemand PML; in de groep met de standaardbehandeling kregen 4 mensen PML.

De onderzoekers concluderen dat de effectiviteit van Tysabri niet vermindert als de intervaltijd tussen de infusen verlengd wordt. Het onderzoek gaat door met patiënten monitoren, om te evalueren of het risico op PML daadwerkelijk kleiner wordt bij langere intervaltijden tussen de infusen.

Bron: Zhovtis Ryerson L, Frohman TC, Foley J, Kister I, Weinstock-Guttman B, Tornatore C, Pandey K, Donnelly S, Pawate S, Bomprezzi R, Smith D, Kolb C, Qureshi S, Okuda D, Kalina J, Rimler Z, Green R, Monson N, Hoyt T, Bradshaw M, Fallon J, Chamot E, Bucello M, Beh S, Cutter G, Major E, Herbert J, Frohman EM; USA.
Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016 Feb 25

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26917698

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *