Eiwitten verlaagd in hersenvocht van mensen met CIS

Op het moment van een eerste aanval van mogelijk MS (CIS) zijn er in het hersenvocht minder eiwitten die gelinkt zijn aan neuronen dan in het hersenvocht van controle personen.  

MS is een ziekte van het centrale zenuwstelsel. Daarom is het interessant om onderzoek naar biomarkers te doen in het hersenvocht. De onderzoekers bekijken de verschillende eiwitten in het hersenvocht van mensen met een klinisch geïsoleerd syndroom (CIS), ofwel een eerste aanval van mogelijk MS.

Deze eiwitten vergelijken zij met de eiwitten in het hersenvocht van controle personen. Dit doen zij om te zien of er verschillen zijn in het voorkomen van de verschillende eiwitten.

De onderzoekers maken gebruik van massa spectrometrie. Dit is een techniek om verschillende eiwitten te identificeren om ze vervolgens te vergelijken tussen groepen.  De onderzoekers meten hersenvocht samples van 47 mensen met CIS en 45 controles.

In totaal identificeren de onderzoekers 3159 eiwit stukjes (peptiden). Deze peptiden zijn gerelateerd aan 485 eiwitten. Maar 1 eiwit komt meer voor in het hersenvocht van mensen met CIS dan in het hersenvocht van controles (Ig kappa chain C region).

35 Eiwitten komen juist minder voor in het hersenvocht van mensen met CIS in vergelijking met het hersenvocht van controles. De meeste van deze eiwitten hebben functies in het centrale zenuwstelsel.  Voorbeelden van de deze eiwitten zijn: amyloid-like protein 1, contactin 1, en contactin 2.

Bron: Stoop MP, Runia TF, Stingl C, van der Vuurst de Vries RM, Luider TM, Hintzen RQ, Departments of Neurology, Departments of Immunology, Erasmus MC, Rotterdam, the Netherlands. Proteomics Clin Appl. 2017 Sep 20. doi: 10.1002/prca.201700005.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28941200

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.