Methylprednisolon tabletten: dit medicijn lijkt iets dichterbij te komen. Onderzoek heeft uitgewezen dat Methylprednisolon net zo goed in pilvorm toegediend kan worden als via een infuus. De werking is bij beide methoden even goed.
Bijna iedereen met relapsing remitting MS kent de infuusbehandeling met Methylprednisolon die na een schubeen terugval in - of opflakkering van - MS. Een een periode met klachten, die ook wel aanval of exacerbatie wordt genoemd. Meer... gegeven wordt. Menigeen zal weleens gedacht hebben dat ze het medicijn liever in tabletvorm zouden innemen. Niet meer naar het ziekenhuis hoeven. Geen vervelende prikken meer. En bovendien is het geven van pillen goedkoper dan het toedienen van een infuus.
Tot nu toe waren pillen niet mogelijk omdat er aan de vergelijkende studies die gedaan zijn te weinig mensen deelnamen om statistisch betrouwbare conclusies te kunnen trekken. Nu is er een Frans onderzoek uitgevoerd dat wel voldoet aan dit criterium. De studie heet COPOUSEP.
De onderzoekers wierven 200 mensen voor de studie, uit 13 Franse MS-centra. Ze werden willekeurig in twee groepen ingedeeld. Zowel personeel als patiënten wisten niet wie welke behandeling zou krijgen. Iedere deelnemer kreeg gedurende drie dagen zowel een infuus als 10 tabletten. Bij de helft van de deelnemers zat het medicijn in het infuus, bij de andere helft in de tabletten. In totaal werd 3000 mg Methylprednisolon per persoon toegediend, een gebruikelijke dosis in Nederland. De deelnemers kregen het medicijn binnen 15 dagen na een schub.
28 dagen na het begin van de behandeling bleek 81 procent van de ‘pilgroep’ minder klachten overgehouden te hebben van de schub. In de ‘infuusgroep’ was dat 80 procent. Wat een “schub” inhield en wat “minder klachten” was van tevoren gedefinieerd. De bijwerkingen in beide groepen waren bijna gelijk. Alleen kwam slapeloosheid meer in de pilgroep voor. De onderzoekers denken dat dat komt omdat medicijnen in pilvorm langzamer in het lichaam opgenomen worden dan via een infuus. Inname in de ochtend zou deze bijwerking kunnen verminderen.
De onderzoekers zijn blij met de uitslag en hopen dat de orale toedieningsvorm snel de standaard wordt. Ze noemen wel een nadeel: het zou kunnen betekenen dat Methylprednisolon makkelijker verkrijgbaar wordt. “Maar tussenkomst van een neuroloog blijft nodig om de pillen voor te schrijven”, zeggen ze.
Onderzoekers: Le Page E, Veillard D, Laplaud DA, Hamonic S, Wardi R, Lebrun C, Zagnoli F, Wiertlewski S, Deburghgraeve V, Coustans M, Edan G – 13 MS-centra in Frankrijk.
Samenvatting: Lancet, 2015 June 29