Menopauze geen invloed op MS

Menopauze heeft geen invloed op het verloop van beperkingen bij vrouwen met CIS en MS. Tot deze conclusie komen Spaanse onderzoekers, die hebben gekeken naar het EDSS verloop bij vrouwen met CIS en MS.

Menopauze MS onderzoekIn Barcelona wordt een grote groep vrouwen gevolgd vanaf het moment dat ze hun eerste mogelijke aanval (CIS) van MS hebben. Met onder andere MRI en EDSS-testen wordt het verloop van hun ziekte in kaart gebracht.

Gegevens uit dit onderzoek zijn gebruikt om te kijken naar de invloed van de menopauze op het verloop. Er is gekeken naar verschillen in EDSS verloop tussen menopauzale en niet-menopauzale vrouwen, rekening houdend met leeftijd en duur van de ziekte.

Er zijn twee sensitivity analyses gemaakt, bij vrouwen waarbij MS is vastgesteld en bij vrouwen die een vroege menopauze doormaakten.

Van de 764 vrouwen die in aanmerking kwamen voor dit onderzoek, reageerden 496 vrouwen (65%) op de vragenlijst, en 74 hiervan (14,9%) kwamen in de menopauze tijdens de follow-up.

Er is een analyse is gemaakt, gebaseerd op 13.718 EDSS metingen met gemiddeld 28 EDSS testen per persoon. Er is geen duidelijk buigpunt gevonden in het EDSS verloop rond de menopauze. De jaarlijkse toename in EDSS gezien over de totale tijd van de ziekte was duidelijk hoger bij menopauzale vrouwen in vergelijking met vrouwen die niet in de menopauze zaten. Dit verschil verdwijnt echter, wanneer er rekening wordt gehouden met leeftijd en duur van de ziekte. Er wordt geen buigpunt gevonden wanneer de analyse is beperkt tot vrouwen waarbij de diagnose MS is bevestigd of vrouwen met een vroege menopauze.

Conclusie

De conclusie die de onderzoekers trekken, is dat menopauze niet geassocieerd wordt met een verhoogd risico op toename van beperkingen in een groep vrouwen met CIS, als je rekening houdt met EDSS trajecten tijdens het verloop van de ziekte, samen met leeftijd en duur van de ziekte.

Bron: Susanna Otero-Romero et al;
Neurology-Neuroimmunology Department, Centro de Esclerosis Múltiple de Catalunya (Cemcat), Hospital Universitari Vall d’Hebron, Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR, Universitat Autònoma de Barcelona, Barcelona, Spain. Eur J Neurol, 2021 Feb 20

Samenvatting:pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33609298/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *