De menopauze en MS

De menopauze heeft geen invloed op het handicapstraject, zo bleek uit een onderzoek onder een grote groep vrouwen met de eerste neurologische symptomen (CIS) van de ziekte MS.

Menopauze MS onderzoekDe achtergrond en het doel van het onderzoek was het evalueren van het effect van de menopauze op een mogelijke toename van de handicapstatus bij vrouwen die gevolgd werden vanaf de CIS. Hieruit bleek dat de menopauze in de CIS-populatie geen toegenomen risico gaf op een handicap. Hierbij werden de EDSS-scores, de leeftijd en duur van de ziekte in acht genomen.

De veranderingen werden gedurende een langere termijn onderzocht bij mensen met uitgebreide scores van de Expanded Disability Status Scale (EDSS) vanaf de CIS tot de laatste follow-up. Dit waren vrouwen die behoorden tot de potentiële groep van het Barcelona CIS Onderzoek, en die werden gevolgd tijdens de menopauze.

De analyse is gebaseerd op 13.718 EDSS-metingen, met een gemiddelde van 28 EDSS-metingen per deelnemer. Verschillen in de EDSS-trajecten tussen vrouwen in de menopauze en niet-menopauzale vrouwen, zijn gecorrigeerd voor leeftijd en ziekteduur en werden geëvalueerd. Er zijn twee statistische analyses uitgevoerd bij vrouwen met bevestigde MS en bij diegenen die een vroege menopauze ervaren.

Van de 764 in aanmerking komende vrouwen reageerden 496 (65%) op de vragenlijst en bereikte 74 (14,9%) de menopauze tijdens de follow-up. Er werd geen duidelijk omslagpunt gevonden in EDSS-trajecten rond de menopauze. De jaarlijkse toename van EDSS tijdens het volledige verloop van de ziekte was significant hoger bij vrouwen in de menopauze versus vouwen die niet in de menopauze waren. Dit verschil ging echter verloren indien in de analyse rekening gehouden werd met leeftijd en ziekteduur. Er werd ook geen omslagpunt gezien toen men de analyse beperkte tot vrouwen met bevestigde MS of met een eerdere menopauze.

Bron:
Susana Otero-Romero et al; Barcelona, Spain
European Journal of Neurology 2022 Apr 29

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33609298/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.