In de eerste fase van MS treedt meer ijzerstapeling op in basale ganglia* dan in latere fasen van de ziekte. Er is geen relatie tussen de toename van ijzer en andere veranderingen in de vorm van de hersenen.

Verder is er geen verband tussen de ijzerconcentratie op korte termijn enerzijds en ziekteactiviteit of veranderingen in invaliditeit anderzijds. Dit blijkt uit Oostenrijks onderzoek.

De onderzoekers volgden 144 patiënten, waarvan 76 met het klinische geïsoleerde  syndroom (CIS) en 68 met MS. Ze deden metingen op twee momenten in de tijd. De tijd tussen de eerste meting en de tweede meting bedroeg minimaal 1,3 en maximaal 4 jaar.

Bij de eerste meting bleek dat de ijzerafzetting in de subcorticale grijze stof (nucleus caudatus, globus pallidus, putamen, thalamus) bij mensen met MS hoger was dan bij mensen met CIS.

Uit een meting later in de tijd bleek het volgende:

  • Bij mensen met CIS was de concentratie ijzer in de globus pallidus, putamen en nucleus caudatus toegenomen.
  • Bij mensen met MS was de concentratie ijzer in de thalamus afgenomen. De concentratie ijzer in het putamen was toegenomen, in de nucleus caudatus en de thalamus afgenomen en in de globus pallidus stabiel gebleven.

* De basale ganglia vormen een ringvormige structuur onder de schors van de grote hersenen rondom de thalamus.
De basale ganglia bestaan uit de nucleus caudatus (staartkern), het putamen (schil) en de globus pallidus (bleke kern).

Bron: Khalil M, Langkammer C, Pichler A, Pinter D, Gattringer T, Bachmaier G, Ropele S, Fuchs S, Enzinger C, Fazekas F., Department of Neurology, Department of Radiology (Division of Neuroradiology), and Institute for Medical Informatics, Statistics and Documentation, Medical University of Graz, Austria., Department of Neurology, Department of Radiology (Division of Neuroradiology) and Institute for Medical Informatics, Statistics and Documentation, Medical University of Graz, Austria.
Neurology. 2015 May 15

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25979698