
De T-cel activatiemarker sCD27 is geassocieerd met MS bij kinderen met verworven demyeliniserende syndromen
Deze studie toonde aan dat een verhoogde waarde van sCD27 in het hersenvocht bij kinderen een hogere kans kan geven op de latere diagnose MS. Daardoor stellen de onderzoekers dat het mogelijk nuttig is om deze marker mee te bepalen tijdens het standaard onderzoek van het hersenvocht.
Tijdens een eerste aanvaleen terugval in - of opflakkering van - MS. Een periode met klachten, die ook wel schub of exacerbatie wordt genoemd. Meer... van ontsteking (demyelinisatie) in het centraal zenuwstelsel, kan het moeilijk zijn om een voorspelling te doen over het toekomstige ziektebeloop. Bij volwassenen met een eerste aanval verdacht voor MS, blijkt dat de waarde van de oplosbare vorm van CD27 (sCD17) in het hersenvocht samenhangt met voortdurende ziekteactiviteit. Deze stofEen in de biochemie vóórkomende natuurlijke en scherp te onderkennen en te beschrijven chemische stof, bijvoorbeeld het aminozuur alanine (C3NO2H8), glucose (C6O6H12) als bestanddeel van glycogeen enz. enz. Meer... wordt uitgescheiden door geactiveerde afweercellen (T-cellen). Deze studie onderzoekt of sCD27 ook bij kinderen met een eerste aanval van demyelinisatie voorspellend is voor het ziektebeloop.
Alle kinderen jonger dan 18 jaar met een eerste aanval van demyelinisatie in het centraal zenuwstelsel werden in de studie meegenomen. sCD27 werd in het hersenvocht bepaald met behulp van ELISA-techniek.
Totaal werden er 94 kinderen onderzocht, waarvan 33 met encefalopathie (verwardheid of een gedaald bewustzijn) en 61 zonder encefalopathie. Van de 61 kinderen zonder encefalopathie kregen 29 (48%) gedurende de onderzoeksperiode een tweede aanval, en daarmee de diagnose klinisch definitieve MS (CDMS). Bij deze kinderen met uiteindelijk de diagnose CDMS was de concentratie sCD27 tijdens de eerste aanval hoger dan bij de kinderen die een andere diagnose kregen.
Bij de patiënten zonder encefalopathie was sCD27 geassocieerd met CDMS, ook na statistische testen met correctie voor leeftijd, oligoclonale banden en de aanwezigheid van spreiding in plaats op de MRI gemaakt bij de eerste aanval.
Bron
Wong YYM, van der Vuurst de Vries RM, van Pelt ED, Ketelslegers IA, Melief MJ, Wierenga AF, Catsman-Berrevoets CE, Neuteboom RF, Hintzen RQ; Dutch paediatric MS and ADEM study group.
Department of Neurology, Department of Immunology, Erasmus MC, Rotterdam, Department of Paediatric Neurology, Erasmus MC-Sophia, Rotterdam, The Netherlands.
Mult Scler. 2018 Jul 1.
Dit bericht heeft 0 reacties