Mantelzorgers ook belast bij milde MS

Nederlandse onderzoekers zagen in een onderzoek naar belasting bij mantelzorgers, dat deze ook hoog kan zijn als de partner met MS nog maar milde beperkingen heeft.

MS is een ziekte met een onvoorspelbaar verloop, waarbij levenspartners vaak mantelzorgers worden. Dit kan voldoening geven, maar ook belastend zijn, aangezien de fysieke en mentale gezondheid van de mantelzorger onder druk kan komen te staan.

In eerdere studies werd vooral gekeken naar mantelzorgers van mensen met MS die een relatief hoge mate van beperking hebben. Echter, mantelzorgers kunnen ook al onder druk komen te staan als de partner met MS milde beperkingen heeft.

Nederlandse onderzoekers bekeken nu hoe hoog de druk op mantelzorgers van partners met milde beperkingen is en welke factoren daarop van invloed zijn.

Aan de studie deden 173 personen met RR-MS en hun levenspartner mee. Van de mensen met MS was 79% vrouw; de gemiddelde leeftijd was 42,8 jaar en 90% van hen had een baan. De mensen met MS vulden vragenlijsten in over demografie, vermoeidheid, persoonlijkheid, fysiek functioneren, cognitie en neuropsychiatrie.

Ook ondergingen zij neuropsychologische en neurologische testen. De partners vulden vragenlijsten in over mantelzorgbelasting, neuropsychiatrie en het cognitieve functioneren van hun partner met MS.

Levenspartners

Van de levenspartners gaf 24% aan zich bovengemiddeld belast te voelen. Deze belasting was duidelijk gerelateerd aan een hogere leeftijd van de partner met MS, grotere fysieke beperkingen, meer cognitieve en neuro-psychiatrische problemen van de persoon met MS (volgens de levenspartner).

Bron: Van der Hiele K, Van Gorp DAM, Heerings MAP, Jongen PJ, Van der Klink JJL, Beenakker EAC, Van Eijk JJJ, Frequin STFM, Van Geel BM, Hengstman GJD, Hoitsma E, Mostert JP, Verhagen WIM, De Gans K, Zemel D, Middelkoop HAM, Visser LH
Multiple sclerosis and related disorders 2019 March 6 [Epub ehead of print]

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30877926/
Hele artikel: https://www.msard-journal.com/article/S2211-0348(19)30110-5/fulltext

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.