Mannelijke onvruchtbaarheid en MS

In Deens onderzoek is er een verband gelegd tussen mannelijke onvruchtbaarheid en MS. Dit verband is mogelijk te verklaren door overlappende genetica, een tekort aan testosteron bij mannen of een gezamenlijke autoimmuun component.

Geslacht – mogelijk door de invloed van gonadale hormonen (testosteron, oestrogeen, progesteron) -, speelt mogelijk een rol in het ontstaan van MS. Tot op heden is er echter geen onderzoek gedaan of er een mogelijk verband is tussen mannelijke onvruchtbaarheid en MS.

Het doel van dit Deense onderzoek is het verband te onderzoeken tussen onvruchtbaarheid bij mannen en MS.

Twee databases

Twee databases zijn bij elkaar gevoegd en vergeleken: het Deense nationale in vitro fertilisatie (IVF) register en het Deense Multiple Sclerose Register. Tot de onderzochte groep behoorden 51.063 mannen waarvan de partner tussen 1994 en 2015 een vruchtbaarheids behandeling had gehad in een van de vruchtbaarheids klinieken in Denemarken.

24.011 Mannen uit de databases waren onvruchtbaar, 27.052 niet en zij dienden als referentiegroep in het onderzoek. De groep onvruchtbare mannen had gemiddeld 1.61% meer kans om MS te ontwikkelen dan de gemiddelde Deen. Vergeleken met de referentiegroep (de niet onvruchtbare mannen)  hadden ze 1,28% meer kans om MS te ontwikkelen.

Mogelijk verband

Deze Deense studie heeft voor het eerst aangetoond dat er een mogelijk verband is tussen mannelijke onvruchtbaarheid en MS.  Deze onvruchtbaarheid wordt veroorzaakt door gemeenschappelijke ziekteoorzaken zoals een tekost aan testosteron, gedeelde erfelijke eigenschappen of een gezamenlijke autoimmuun component.

Bron: Glazer, C.H. et al. (2017). Male factor infertility and risk of multiple sclerosis: A register-based cohort study. Multiple Sclerosis, E-pub. doi:10.1177/1352458517734069

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29027840

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *