Mannelijke hormonen stimuleren de aanmaak van nieuwe myeline. De receptor voor deze mannelijke hormonen in zenuwcellen speelt hier een essentiële rol in. Deze resultaten geven aan dat deze receptor mogelijk het doel kan zijn voor nieuwe medicijnen.

Op dit moment zijn er een aantal therapieën beschikbaar voor MS, maar deze werken voornamelijk tegen het afweersysteem. Medicijnen die zorgen voor de aanmaak van nieuwe myeline zijn nog niet beschikbaar.

Mannen hebben minder kans om MS te krijgen, maar als ze het krijgen is het verloop vaak ernstiger en sneller. Het was al bekend dat testosteron (vrouwen hebben dit hormoon ook maar in veel lagere hoeveelheden dan mannen) een gunstige invloed heeft op het verloop van ‘muizen-MS’. Ook een klein onderzoek waarbij mannen met de schubvorm van MS (RRMS) testosteron krijgen, laat een gunstig effect zien.

Onderzoekers uit Frankrijk zijn gaan onderzoeken wat het effect is van mannelijke hormonen, ook wel androgenen genoemd, op de aanmaak van nieuwe myeline.

In een diermodel waarbij demyelinisatie ontstaat, heeft testosteron een gunstig effect. Er is myelineherstel en ook zijn de astrocyten en microglia, cellen van het immuunsysteem, in de hersenen minder actief.

In de zenuwcellen van de hersenen zitten receptoren (soort antennes/ontvangers) voor mannelijke hormonen, deze worden androgeenreceptoren genoemd. De onderzoekers hebben ook aangetoond dat deze receptoren essentieel zijn voor het effect van testosteron. In muizen waarbij deze receptor kunstmatig is uitgeschakeld, zorgt testosteron niet voor herstel aan myeline. Ook synthetische androgenen werken op deze receptor en zijn in staat om myeline te laten groeien. Deze synthetische androgenen kunnen in de toekomst mogelijk verder ontwikkeld worden als medicijn.

Bron: Hussain R, Ghoumari AM, Bielecki B, Steibel J, Boehm N, Liere P, Macklin WB, Kumar N, Habert R, Mhaouty-Kodja S, Tronche F, Sitruk-Ware R, Schumacher M, Ghandour MS.
INSERM and University Paris-Sud and Strasbourg, France
Brain 2013 Jan;136(Pt 1):132-46.