Lage lymfocyt waarde en oudere leeftijd geassocieerd met verminderde MS-activiteit tijdens Dimetyl fumaraat (Tecfidera®) behandeling

Bij een oudere leeftijd in combinatie met een lagere lymfocyt waarde kan lymfopenie worden ontwikkeld. Lymfopenie stadia 2 en 3, in combinatie met een oudere leeftijd kunnen beschermend zijn tegen klinische en radiologische activiteit van MS tijdens een DMF-behandeling.

lymfocyt waarde en MS onderzoekDelayed-release dimethyl fumaraat (DMF) is een therapie voor RRMS met antioxidant en ontstekingsremmende kenmerken. Het medicijn zorgt voor een vermindering van lymfocyten, wat kan leiden tot lymfopenie. Dit is een belangrijke bijwerking vanwege een verhoogd infectierisico, voornamelijk progressieve multifocale leuko-encefalopathie (PML). Of de lymfocytwaarde ook invloed heeft op de werking van het medicijn is nog onzeker. Daarom heeft het onderzoek nagegaan wat een verminderde lymfocyt waarde doet met de MS-activiteit.

Het onderzoek

In de studie is gebruik gemaakt van data van 135 mensen met MS die een DMF-behandeling volgen. De gemiddelde behandelingsduur van de mensen met MS is 32.3 maanden. De gegevens – demografisch, klinisch, MRI en labonderzoek (bloedonderzoek) – zijn bij aanvang en in de follow-up gemeten.

Van alle deelnemers hebben 44 mensen met MS (32,6%) lymfopenie gekregen, waarvan 11 mensen in stadium 1, 23 in stadium 2 en 10 in stadium 3. Een oudere leeftijd en een lage lymfocyt waarde zijn geassocieerd met de ontwikkeling van lymfopenie. In vergelijking met de data van mensen met MS in stadium 1, hebben de mensen met MS met lymfopenie stadium 2 en 3 een langer ziektevrij leven, minder relapses en is er minder activiteit te zien op de MRI.

Met een Cox-regressie* model zijn de combinatie van een oudere leeftijd en lymfopenie stadium 2 en 3 een beschermende factor tegen MS-activiteit en op de activiteit op MRI-beelden.

Conclusie

De conclusie is dat bij een oudere leeftijd in combinatie met een lagere lymfocyt waarde lymfopenie kan worden ontwikkeld. Lymfopenie stadium 2 en 3, in combinatie met een oudere leeftijd kunnen een beschermend zijn tegen klinische en radiologische activiteit van MS tijdens een DMF-behandeling.

* Cox-regressie: Cox-regressie is een methode om het effect van verschillende variabelen te onderzoeken op de tijd dat een bepaalde gebeurtenis plaatsvindt.

Bron: Riccardo Garbo, Simone Lorenzut, Llaria Del Negro, Giovanni Merlino, Gian Luigi Gigli, Daniela Cargnelutti, Mariarosaria Valente.
Mult Scler Relat Disord 2021 Jan 20

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33524927/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.