Loopsnelheid en plasaandrang
Onderzocht is het effect van een sterke aandrang tijdens het lopen bij mensen met MS en plasproblemen. Deze studie suggereert een klinische impact van het blaasgevoel op de loopsnelheid bij mensen met MS en urinewegaandoeningen. Geen van de individuele kenmerken kon een grotere afname van de loopsnelheid bij een sterke aandrang voorspellen.
Lagere urinewegsymptomen, in het bijzonder een overactieve blaas, komen vaak voor bij mensen met MS en werken invaliderend. Een verband met loopstoornissen komt vaak voor, wat de continentieproblemen kan verergeren en de kwaliteit van leven kan beïnvloeden. Het verband tussen de aandrang tot urineren en lopen is in deze groep nog nooit onderzocht.
Het onderzoek
Het primaire doel van deze studie is om bij mensen met MS het effect vast te stellen van sterke aandrang op de loopsnelheid en de lagere urinewegsymptomen. Het secundaire doel is om bij deze populatie klinische of urodynamische factoren te identificeren die verband houden met een verminderde loopsnelheid bij een sterke aandrang.
De onderzoekers betrokken mensen met MS met urinewegaandoeningen en een EDSS-score van <7 in deze observationele studie. De individuen ondergingen 3 looptests van 10 meter en één Timed Up and Go (TUG¹)-test bij zowel een sterke aandrang als na het urineren.
De resultaten
Onder de 72 testpersonen (gemiddelde leeftijd 50,6 jaar (64%) vrouwen); 46 was de gemiddelde snelheid bij de 10 Meter Looptest bij sterke aandrang 1 m/s en iets sneller (1,07 m/s) na urineren.
Er werd bij aandrang ook een lagere snelheid gemeten bij de TUG (11,53 sec bij sterke aandrang en 10,77 seconden na urineren). Er zijn geen voorspellers van een grotere stoornis van de loopsnelheid bij sterke aandrang geïdentificeerd.
¹ TUG is de tijd die men nodig heeft om op te staan uit een stoel, 3 meter comfortabel (energetisch meest efficiënt) te lopen, om te keren, weer terug te lopen en te gaan zitten.
Bron: Hentzen C, Turmel N, Chesnel C, Charlanes A, Le Breton F, Sheikh Ismaël S, Amarenco G.; Ann Phys Rehabil Med 2020 Jan 22
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31981839
Ben nu al 18 jaar incontinent, dus al voor diagnose MS. Vreselijk, hoe kom ik daar ooit vanaf. Heb pampers aan en inleggers voor de zekerheid. Ben het gewend en ben toch mager dús je ziet niet wát er allemaal nog onder dat broekje van mij zit. Broekje hoog mét pijpjes tot half been. Ik val af dús doe het óók om wat dikker te lijken! Herkenbaar dát van de luiers de hele dag …