Looppatroon verslechtert gedurende MS

Uit recent onderzoek blijkt dat het looppatroon en de links-rechts coördinatie van mensen met MS verslechtert, zowel tijdens een 6-minuten wandeltest als gedurende het ziekteproces.

looptestAfwijkingen in het looppatroon zorgen ervoor dat mensen met MS minder ambulant zijn en minder ver kunnen lopen. Deze afwijkingen in het looppatroon zijn nog niet goed begrepen. Onderzoekers uit Israël en de Verenigde Staten hebben nu gekeken naar asymmetrie in looppatronen en naar bilaterale (links-rechts) coördinatie bij mensen met MS. Zij deden dit tijdens de 6-minuten wandeltest. Daarbij keken zij ook naar de relatie tussen loopafwijkingen en de ernst van MS.

Het onderzoek

Aan het onderzoek deden 92 mensen met MS mee. Hun gemiddelde leeftijd was 46,6 jaar en 83% van hen was vrouw. Ze voerden allemaal de 6-minuten wandeltest uit, terwijl zij een meetsysteem droegen. Asymmetrie in het looppatroon werd vastgesteld door de ‘zwaaitijd’ van het linker- en rechterbeen te vergelijken; bilaterale coördinatie werd vastgesteld door te kijken naar de links-rechts coördinatie.

Resultaten

Het onderzoek liet zien dat het looppatroon a-symmetrischer is en minder gecoördineerd bij mensen met verder gevorderde MS. Mensen met milde MS hadden een betere bilaterale coördinatie dan mensen met matige of ernstige MS. Gedurende de 6-minuten wandeltest verslechterde het looppatroon en de bilaterale coördinatie ook met elke minuut.

De onderzoekers geven aan dat het looppatroon en de bilaterale coördinatie belangrijke parameters kunnen zijn om mee te nemen in de behandeldoelen bij MS.

Bron: Plotnik M, Wagner JM, Adusumilli G, Gottlieb A, Naismith RT; Israel, USA
Scientific Reports, Nature Research 2020: 10-12382, Jul 24

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32709914/
Hele artikel: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7382471/

Meer lezen?

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.