Locatie eerste aanval voorspelt plek vervolgaanvallen bij MS

De locatie waar de eerste aanval of schub plaatsvindt beïnvloedt in grote mate de plaats van latere aanvallen bij mensen met RRMS.

Er is weinig bekend over factoren die kunnen voorspellen waar de schub bij mensen met RRMS plaatsvindt. Er zijn aanwijzingen dat de locatie van de eerste aanval invloed zou kunnen hebben op de plaats van vervolgaanvallen. Het doel van deze studie is om deze hypothese te testen met de gegevens van mensen die MS hebben en tenminste twee schubs hebben gehad. Zij zijn allemaal onder behandeling bij twee Italiaanse MS centra.

De volgende gegevens zijn geanalyseerd:

  • demografische gegevens,
  • de locatie van de eerste twee (of drie) aanvallen (in oogzenuw, ruggenmerg, hersenstam/kleine hersenen, hersenhelften, afgeleid van de vertoonde symptomen),
  • de tijd tussen de aanvallen en
  • de start van de ziekte beïnvloedende behandeling.

De gegevens van 199 mensen (67% vrouwen) zijn geanalyseerd. In 148 van de gevallen kon de exacte locatie van de aanval vastgesteld worden. Bij 70 van deze 148 mensen (47%) vond de tweede aanval op de precies dezelfde plek plaats als de eerste.

Dit duidelijke verband werd gevonden als de schub had plaatsgevonden in de oogzenuw, de hersenstam/kleine hersenen en het ruggenmerg.

De plaats van de derde aanval (bij 90 mensen) werd in dezelfde mate bepaald door de plek van de eerste aanval.

Bij de helft van 24 mensen met optische neuritis (ontsteking van de gezichtszenuw) vonden beide aanvallen op dezelfde plek plaats.

Bron: Elena Tsantes , Maurizio A Leone, Erica Curti, Roberto Cantello, Domizia Vecchio, Franco Granella 
Neurosciences Unit, Department of Medicine and Surgery, University of Parma, Parma, Italy; Neurology Unit, Department of Medical Sciences, Fondazione IRCCS “Casa Sollievo della Sofferenza”, San Giovanni Rotondo, Italy; Interdisciplinary Research Center of Autoimmune Diseases (IRCAD), Novara, Italy; Neurological Department, AOU Maggiore della Carità and “A. Avogadro University of Piemonte Orientale”, Novara, Italy; Interdisciplinary Research Center of Autoimmune Diseases (IRCAD), Novara, Italy.
J Clin Neurosci; 2020 Apr; Epub 2020 Feb 24

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32107149

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.