Uit onderzoek is gebleken dat lage dosering naltrexon (LDN) een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven bij mensen met Multiple Sclerose (MS).

Onderzoekers deden een dubbelblind en placebo gecontroleerd crossover onderzoek. Zij evalueerden de effectiviteit op de door de patiënt zelf gerapporteerde levenskwaliteit van een achtweekse behandeling met 4,5 mg naltrexon voor de nacht.

Aan het onderzoek namen tachtig mensen deel met klinisch vastgestelde MS. Hiervan voltooiden zestig mensen de studie. Tien trokken zich terug voordat de eerste studietermijn verstreken was; acht om persoonlijke redenen, één vanwege niet-MS gerelateerde vervelende gebeurtenissen en één voordat voordeel te verwachten was.

Bij vier deelnemers deden zich fouten in het database management voor. Zes deelnemers vulden om onbekende redenen de vragenlijsten over de kwaliteit van leven niet volledig in. Het hoge aantal uitvallende deelnemers en fouten in database management verminderen het statistisch belang van het onderzoek aanzienlijk.

De deelnemers tolereerden LDN goed en de onderzoekers constateerden geen serieuze bijwerkingen. Op een aantal componenten van de veel gebruikte Short Form-36 General Health Survey* maten de onderzoekers een statistisch aantoonbare verbetering : zowel ten aanzien van het geestelijk welbevinden, de geestelijke gezondheid als ook van de pijnscore en handicaps.

Verdere onderzoeken naar het gebruik van LDN bij MS zijn gerechtvaardigd.

*Zie voor de Mental Component Summary score of the Short Form-36 General Health Survey

Bron: Cree BA, Kornyeyeva E, Goodin DS. – Multiple Sclerosis Center at University of California, San Francisco, USA Annals of Neurology 2010 Aug;68(2):145-50.

Samenvatting

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.