Langetermijneffecten ozanimod

Een verlenging van verschillende ozanimod-onderzoeken, waarbij is gekeken naar de effecten op lange termijn, bevestigt dat het veiligheid- en verdraagbaarheidprofiel van ozanimod gunstig is. Op de klinische ziekteactiviteit en MRI-beelden is ook op langere termijn een voordeel te zien van deze medicatie.

20230103 onderzoek Lange termijn-effecten ozanimodHet onderzoek

Ozanimod, een pil die sphingosine 1-fosfaat-receptoren 1 en 5 moduleert, is in meerdere landen toegelaten als therapie voor RMS. In de DAYBREAK-studie , een open-label* follow-uponderzoek, is gekeken naar de veiligheid en effectiviteit op langere termijn van ozanimod (0,92 mg/d). Mensen met relapsing remitting MS die hebben deelgenomen aan een ozanimod fase 1-studie, de RADIANCE fase 2- en fase 3-studie, of de SUNBEAM fase 3-studie kwamen in aanmerking voor deze studie. DAYBREAK begon op 16 oktober 2015 en stopte op 2 februari 2021.

Resultaten

Bij deze analyse zijn 2494 deelnemers betrokken die gemiddeld 46,8 maanden (van 0,033-62,7 maanden) ozanimod hebben gebruikt in DAYBREAK. Tijdens DAYBREAK hebben 2143 deelnemers (85,9%) bijwerkingen (vergelijkbaar van aard met die in de voorgaande studies), 298 mensen (11,9%) krijgen een serieuze bijwerking, en 75 mensen (3,0%) moeten stoppen met de behandeling als gevolg van bijwerkingen. Ernstige infecties (2.8%), herpes zoster-infecties (1,7%), macula-oedeem (0,2%) en cardiale bijwerkingen (2,8%) komen zelden voor.

Over een periode van 48 maanden blijft 71% van de deelnemers vrij van terugvallen. Het aantal nieuwe/gegroeide T2-laesies en gadolinium-vergrote laesies is laag en vergelijkbaar met de resultaten van de eerdere studies die voorafgingen aan DAYBREAK.

*Bij een open-labelstudie zijn de deelnemers en onderzoekers/behandelaars op de hoogte van de toegediende behandeling.

Bron: Bruce Ac Cree et al; Multiple Scler. 2022 Oct.

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35765217/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.