Een periode van vasten komt in vele religies voor en kan een belangrijk onderdeel zijn van het geloof. Vasten kan leiden tot verandering in je lichaam, waardoor vasten om medische reden niet verstandig kan zijn.

Een recentelijk onderzoek toont aan dat bij mensen met RRMS het vasten tijdens de Ramadan geen negatieve invloed heeft op de vermoeidheid en de kwaliteit van leven. Voor dit Iraanse onderzoek zijn 218 mensen (150 vrouwen en 68 mannen) met een milde vorm van RRMS (EDSS score ≤3) geselecteerd.

Gekeken is hoe de kwaliteit van leven en de vermoeidheid veranderde tijdens de Ramadan. De vermoeidheid van de proefpersonen aan het begin en einde van de Ramadan bleef hetzelfde. Daarentegen werd er na het vasten een verhoging in kwaliteit van leven gezien vergeleken met de kwaliteit ervoor.

In het onderzoek blijkt vasten tijdens de Ramadan dus positieve gevolgen te hebben. Of deze positieve effecten alleen Ramadan gerelateerd zijn moet in een vervolg studie worden onderzocht. Net zoals of het effect ook geldt in grotere groepen mensen en bij andere vormen van MS.

Bron: Etemadifar M, Sayahi F, Alroughani R, Toghianifar N, Akbari M, Nasr Z.,
Department of Neurology, Isfahan Neurosciences Research Center, Isfahan Research Committee of Multiple Sclerosis, Medical Students’ Research Center, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran, Division of Neurology, Department of Medicine, Amiri Hospital, Kuwait City, Kuwait, Department of Epidemiology
Neurol Sci. 2016 Mar 19

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26994616

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.