Het STIMuSTEP implantaat is een doeltreffende lange termijn ingreep voor het corrigeren van een klapvoet. Een klapvoet is een echt probleem voor mensen met MS. Een klapvoet verlaagt de veiligheid en de efficiëntie van lopen. Elektrische stimulatie kan een klapvoet corrigeren door dorsaalflexie* te veroorzaken.

Het doel van deze studie was het vergelijken van het effect van geïmplanteerde en externe elektrische stimuleringsapparatuur op het corrigeren van een klapvoet.

De STIMuSTEP werd geïmplanteerd bij 23 mensen met MS. Zowel de geïmplanteerde STIMuSTEP als het externe stimulatieapparaat verhoogden de loopsnelheid en loopafstand. Daarnaast gaven mensen aan dat het ze minder moeite kost om te lopen. De loopsnelheid bleef ook na 3 jaar hoog.

Drie implantaten begaven het na vallen, en er was één geval van neuropraxie*. Het implantaat werd ten slotte meer dagen per week gebruikt en was makkelijker aan te doen dan het externe apparaat.

Externe elektrische stimulatie werd gebruikt voor een minimum van 6 maanden voor het implanteren. Loopprestaties werden gemeten door te kijken hoe snel mensen 10 meter liepen, hoe ver mensen liepen in 3 minuten, de Physiological Cost Index (PCI) en verschillende vragenlijsten met gezondheids- en apparaat gerelateerde vragen. Deze metingen werden voor de operatie en gemiddeld 128 dagen na de operatie verricht. Ook werd de loopsnelheid na 3 jaar gemeten.

Bron:Taylor, P.N., Wilkinson Hart, I.A., Khan, M.S., & Slade-Sharman, D.E. (2016).  International Journal of MS care, 18(5), 239-247. doi:10.7224/1537-2073.2015-038

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27803639

* dorsaalflexie wordt gebruikt in het enkelgewricht en het polsgewricht. In het geval van het enkelgewricht wordt gesproken van dorsaalflexie als de voet in het enkelgewricht naar boven wordt bewogen, oftewel met de bovenzijde van de voet richting het scheenbeen wordt gebogen.

* neuropraxie betekent dat er tijdelijke uitval is van het gevoel door stomp letsel. De zenuw functioneert dan niet goed, maar is niet beschadigd en zal zichzelf dus weer herstellen.

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. artikel over Stimustep-implantaat is van 2016. Is er vervolgonderzoek gedaan? Is er meer info? Bijv. Waar wordt dit implantaat gebruikt/geplaatst? We zijn intussen 4 jaar verder!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *