Een Canadees/Italiaans onderzoeksteam zet vraagtekens bij de huidige definitie van goedaardige MS en onderzocht welke factoren betere voorspellers zijn van goedaardige MS op lange termijn.

Het is onduidelijk hoe vaak goedaardige MS voorkomt. Patiënten moeten minimaal 5-10 jaar klinisch gevolgd worden voor je kan zeggen dat het goedaardige MS is. Daarbij is het ook lastig dat de goedaardige vorm van MS na verloop van tijd kan veranderen in een vorm van MS die niet langer goedaardig is.

In een retrospectief onderzoek bekeek een Canadees/Italiaans onderzoekteam hoeveel patiënten met een goedaardige vorm van MS na 20 jaar nog steeds deze goedaardige vorm hadden. Uit de database van een Canadees ziekenhuis selecteerden de onderzoekers 175 patiënten met goedaardige MS waarvan gegevens beschikbaar waren 10 en 20 jaar na het begin van de ziekte. Het huidige criterium voor goedaardige MS is dat een patiënt tien jaar nadat de ziekte begon een score op de EDSS schaal heeft lager dan 3, een tabel om aan te geven hoe goed of slecht het met iemand gaat.

Twintig jaar na het begin van de ziekte had 66,3% van de 175 patiënten nog steeds goedaardige MS, ze scoorden lager dan een 3 op de EDSS schaal.

Maar als de onderzoekers de definitie voor goedaardig veranderden naar een EDSS score van lager dan 2 of 1 na tien jaar, had respectievelijk 71,9 en 81,6% van de 175 patiënten na 20 jaar nog steeds goedaardige MS. Een lagere EDSS score tien jaar na het begin van de ziekte was dus geassocieerd met een goedaardig verloop op lange termijn.

De onderzoekers vonden ook dat vrouwen vaker een goedaardig verloop op lange termijn lieten zien. Dat was ook het geval als de klachten bij het begin van de ziekte puur sensorisch van aard waren, terwijl motorische klachten bij het begin juist meer geassocieerd waren met een niet langer goedaardige vorm van MS.

De onderzoekers stellen voor om een strengere EDSS drempel bij 10 jaar te hanteren om een betere langetermijnprognose te kunnen voorspellen.

Bron: Sartori A, Abdoli M, Freedman MS, Neurology Unit, Department of Medical, Surgical, and Health Sciences, University of Trieste Italy, Multiple Sclerosis Research Clinic, Division of Neurology, Department of Medicine, Ottawa Hospital Research Institute, University of Ottawa Canada
J Neurol. 2017 Apr 17. doi: 10.1007/s00415-017-8487-y.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28417192

 

 

Dit bericht heeft 2 reacties

  1. Beste Corina,
   Er zijn vele vormen van MS waaronder de goedaardige vorm. Dit is een vorm van MS waarbij na de eerste klachten een jarenlange periode volgt waarin geen of bijna geen klachten voorkomen. Of je deze vorm hebt kun je alleen achteraf constateren.

   Het is helaas niet mogelijk om in het begin van de MS te zeggen welke vorm je hebt. Als de MS met uitsluitend gevoelsstoornissen begint zoals prikkelingen dan is de kans op deze goedaardige vorm wat groter dan wanneer de MS begint met klachten die met de motoriek, het bewegingsapparaat te maken hebben.

   Ik hoop dat je zo voldoende informatie hebt.

   Vriendelijke groet, MSweb-doc

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *