Invloed van roken en alcohol gebruik op MS

Roken zorgt voor een hoger risico op MS en (bijna) dagelijks alcohol drinken zorgt voor hogere neurodegeneratie

Invloed van roken en alcohol gebruik op MSDeze Britse studie toont aan dat hoge alcohol inname (dagelijks of bijna dagelijks) geassocieerd is met netvlieskenmerken die kunnen wijzen op ernstige neurodegeneratie. Roken werd geassocieerd met een hoger risico voor het krijgen van de diagnose Multiple Sclerose (MS).

Het onderzoek:

Het doel van dit onderzoek is om het verband na te gaan tussen gezondheidsgedrag en de diagnose van MS alsook de daarmee gepaard gaande neurodegeneratie.

In de periode tussen 1 december 2009 en 31 december werden in de UK het gezondheidsgedrag en de netvliesdikte (in beide) ogen nagegaan bij 40-69 jarigen. Deze 40-69 jarigen werden onderverdeeld in 3 groepen.

De eerste groep mensen was gezond (gezonde controle groep), de tweede groep mensen had een of meerdere onderliggende aandoeningen en de laatste groep mensen had de diagnose MS.

Het gezondheidsgedrag werd gemeten aan de hand van alcohol consumptie (laag: nooit of bij speciale gelegenheden, matig: 1 keer per maand tot ≤4 per week of hoog: (bijna) dagelijks), rookstatus (nooit, vroeger, huidige roker) en obesitas werd gemeten aan de hand van de body mass index (BMI).

Tot slot werd neurodegeneratie in kaart gebracht door de maculaire retinale dikte en maculaire ganglioncellaag en binnenste plexiformlaag (mGCIPL) te meten, aangezien mGCIPL een maat van degeneratie van het netvlies is die gerelateerd is aan (afname van) hersenvolume. een goede methode is om het hersenvolume in kaart te brengen.

De resultaten:

De onderzoekers bekeken de data van 71.981 respondenten, waarvan meer dan de helft vrouwen (53.7%) en de gemiddelde leeftijd 57 jaar was. Van deze respondenten waren 20.065 respondenten gezond, 51.737 respondenten hadden een of meerdere onderliggende aandoeningen en 179 hadden MS. Ex-rokers, rokers en mensen met obesitas hadden een hoger risico om MS te krijgen in vergelijking met de gezonde controle groep. Daarnaast had een matige alcohol inname (1 keer per maand tot ≤4 per week) een lager risico om MS te krijgen dan de gezonde controle groep. Mensen met MS die dagelijks of bijna dagelijks alcohol drinken hadden een dunner mGCIPL (en dus meer neurodegeneratie), wat niet het geval was voor mensen met MS die roken.

Conclusie:

Deze resultaten bevestigen dat de algemene aanbevelingen omtrent roken en matige alcohol consumptie ook zeer relevant zijn voor mensen met MS of voor mensen met een hoger risico om MS te ontwikkelen.

Bron: Iris Kleerekooper et al; Queen Square MS Centre, Department of Neuroinflammation, UCL (University College London) Institute of Neurology, London, United Kingdom.
JAMA Netw Open 2022 Mar 1

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35238934/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.