Invloed interferon op ontwikkeling embryo’s

IFNβ-1a en IFNβ-1b veroorzaken geen vormafwijkingen in gekweekte embryonale cellen, maar veroorzaken wel een groeivertraging van deze cellen. Dat concluderen Turkse onderzoekers op basis van onderzoek naar de ontwikkeling van bevruchte eicellen buiten het lichaam.

De diagnose MS komt vaak voor bij vrouwen op vruchtbare leeftijd. Er zijn maar weinig gegevens over vrouwen die tijdens de zwangerschap zijn blootgesteld aan interferon bèta (IFNβ).
Turkse onderzoekers wilden onderzoeken of IFNβ mogelijk tot geboorteafwijkingen leidt. Ze voegden IFNβ toe aan de celkweken en bestudeerden 48 uur later de effecten van IFNβ’s (1000 IU / IFNβ-1a en 1000 IU / IFNβ-1b) op de ontwikkeling van de embryonale cellen.

De vorm en bouw van de organen, het aantal somieten* en de eiwitgehaltes waren vergelijkbaar tussen de controlegroep en twee experimentele groepen.
De diameter van de vruchtzak, de kruin-stuitlengte en hoofdlengte waren significant verlaagd in twee experimentele groepen vergeleken met de controlegroep.

Vervolgstudies die worden uitgevoerd met verschillende doses IFN kunnen de wetenschappelijke kennis over dit onderwerp vergroten.

Bron: Uçar İ, Ertekin T, Nisari M, Ceylan D, Al Ö, Ülger H.,
Department of Anatomy, University of Erciyes, School of Medicine, Kayseri, Turkey.
Folia Morphol (Warsz). 2015 Dec 29

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26711647

* Somieten (onderdeel van de ontwikkeling in de embryonale fase) zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de wervelkolom, de ribben, de dwarsgestreepte spieren, de lederhuid en het vetweefsel van de huid.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *