Invloed griepvaccin op MS

Bij mensen met MS is er een verband tussen influenza infectie en acute ziekenhuisopname. Noorse onderzoekers ontdekten dat griepvaccinatie verergering van MS-gerelateerde symptomen voorkomen en daardoor ook ziekenhuisopname.

Mensen met MS hebben een verhoogd risico op infecties en daardoor achteruitgang van neurologische functies. Influenza infectie wordt geassocieerd met een verhoogd risico op verschillende neurologische complicaties.

Naar risico op ziekenhuisopname gekeken

In Noorwegen is gekeken naar het risico op acute ziekenhuisopname van mensen met MS in relatie met influenza infectie en wat de invloed is van vaccinatie in heel Noorwegen.

Tijdens het onderzoek is gekeken naar de gehele Noorse bevolking in de periode 2008-2014 (5.219.296 inwoners). Informatie over MS diagnose, influenza infectie en vaccinatie komen uit nationale Noorse registers.

In de onderzoeksperiode werden 6755 mensen met MS geïdentificeerd. De gemiddelde leeftijd waarop de diagnose MS werd gesteld was 51,8 jaar bij mannen en 49,9 jaar bij vrouwen (66,9%). De kans op acute ziekenhuisopname van mensen met MS in de eerste week na een influenza diagnose was 3,4%, bij een griepepidemie 5,6% en in het griepseizoen 4,8%. Na vaccinatie was de kans 0,7%.

Conclusie

De onderzoekers concluderen dat mensen met MS vaker acuut worden opgenomen in het ziekenhuis als ze een influenza infectie hebben. Wanneer zij gevaccineerd zijn is er geen verhoogd risico.

Bron: Ghaderi S, Berg-Hansen P, Magnus P, Trogstad L, Håberg SE
Department of Global Health and Primary Care, University of Bergen, Bergen, Norway; Institute of Clinical Medicine, University of Oslo, Oslo, Norway; Department of Neurology, Oslo University Hospital, Oslo, Norway; Centre for Fertility and Health, Norwegian Institute of Health, Oslo, Norway; Department of Infectious Disease Epidemiology and Modelling, Norwegian Institute of Health, Oslo, Norway.
Eur J Epidemiol. 2019 Dec 23.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31873811

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.