Invaliditeitspensioen en mensen met MS

Vroeg starten met behandelen met ziektemodificerende medicatie na de diagnose van relapsing-remitting MS (RRMS) zorgt voor een lager risico op invaliditeitspensioen.

Onderzoek Mitoxantrone RRMSHet onderzoek:

Het doel van dit Deense onderzoek was om na te gaan of de tijd tussen het krijgen van de diagnose van MS en het starten met ziektemodificerende behandeling invloed had op het invaliditeitspensioen. De onderzoekers gebruikten hiervoor het Deense Multiple Sclerosis register en de landelijke Deense registers. Mensen met MS die hun diagnose kregen tussen 1 januari 1996 en 5 april 2016 werden gevolgd tot hun invaliditeitspensioen of tot overlijden.

Andere criteria waren: de diagnose van RRMS, eerdere ziektemodificerende behandeling, leeftijd tussen de 18 en 65 jaar en een EDSS-score van 4 of minder. De deelnemers werden onderverdeeld in 3 groepen namelijk: groep 1 waarbij de mensen met MS hun diagnose en start van hun eerste behandeling binnen het jaar kregen; groep 2 waarbij dit het geval was tussen 1 en 4 jaar en groep 3 waarbij het 4 tot 8 jaar duurde vooraleer de eerste behandeling werd opgestart.

De resultaten:

In totaal werden 5208 mensen met MS gevolgd in deze studie waarvan 1922 in groep 1 (36,9%), 2126 in groep 2 (40,8%) en 1160 in groep 3 (22,3%). De kans op invaliditeitspensioen nam toe naarmate de eerste behandeling later gestart werd in vergelijking met de vroege groep.

Conclusie:

De resultaten van deze studie tonen aan dat vroeg starten met de eerste behandeling, na het krijgen van de diagnose RRMS, zorgt voor een verminderd risico op een invaliditeitspensioen. Dit toont het belang aan van zowel vroege diagnose alsook behandeling om zo het invaliditeitspensioen uit te stellen dat, op zijn beurt, een positieve invloed heeft op het sociaal-economische leven van mensen met RRMS.

Bron: Malthe Faurschou Wandall-Holm et al; J Neurol Neurosurg Psychiatry 2022 Aug

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35688630/

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Ik moest even achter mijn oren krabben toen ik ‘risico’ op ‘invaliditeitspensioen’ (?) las. Ik heb de tekst van pubmed gezien en het lijkt mij dat het hier gaat over de ‘kans’ op een ‘arbeidsongeschiktheidsuitkering’, die kleiner wordt als de diagnose RRMS snel gesteld wordt.
    Wat overigens niet wegneemt dat het (weer) een interessant artikel is, dank daarvoor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.