Invloed van invaliditeit en voeding bij RRMS

De voedingstoestand van mensen met relapsing-remitting multiple sclerose (RRMS) in vergelijking met die van gezonde mensen: een Turkse ziekenhuisstudie

Met de toename van invaliditeit bij mensen met MS neemt de fysieke activiteit af en wordt het moeilijk voor hen om alleen boodschappen te doen. Bovendien neemt ook de consumptiefrequentie van groene bladgroenten af door de tijd die nodig is voor de bereiding hiervan. Ook het eten van vezels neemt daarmee af. Om diversiteit in voedselconsumptie te garanderen is het belangrijk om de progressie van invaliditeit bij mensen met MS te voorkomen.

Voeding en MSHet onderzoek

Aan de studie deden 120 mensen mee: 60 mensen met MS en 60 controle personen. De RRMS-diagnoses werden gesteld op basis van de McDonald-criteria van 2017. De vragenlijst over de voedselinnamefrequentie werd aan de deelnemers uitgereikt, hun driedaagse voedselinname gegevens werden verzameld, hun activiteitsniveaus werden bepaald en antropometrische* metingen werden uitgevoerd.

De mensen met MS kochten een aanzienlijk lager percentage boodschappen (46,7%) voor hun eigen voeding in vergelijking met de controlegroep (68,3%). De MS-groep at per week 5 keer minder groene bladgroenten dan de controlegroep. De controlegroep at meer dan 1 tot 2 keer per maand meer deegwaren dan de MS-groep. De mensen met MS hadden een hogere inname van voedingsvezels, onoplosbare vezels en omega 3-vetzuren dan de controlegroep.

De EDSS gaf aan dat er een positieve samenhang was tussen dagelijkse inname van voedingsvezels en onoplosbare vezels. De mensen met MS in de inactieve groep hadden een hogere EDSS-mediaan dan de minimale actieve groep.

* Antropometrie is toegepaste antropologie. Het woord betekent letterlijk “het meten van mensen” en houdt zich bezig met het vaststellen van afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam.

Bron: Tutku Atuk Kahraman, Müge Yılmaz, Mehmet Fatih Yetkin, Meral Mirza ; Department of Nutrition and Dietetics, Department of Neurology Erciyes University Faculty of Health Sciences, Kayseri, Turkey. Nutr Neurosci 2021 Jul 26

Samevatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34311682/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.