De behandelmogelijkheden voor RR MS zijn de laatste jaren steeds groter geworden. De eerste medicijnen die op de markt kwamen waren Betaferon, Avonex, Rebif en Copaxone.  Deze middelen moeten via een injectie worden toegediend. Nieuwe injecteerbare medicijnen zijn volop in ontwikkeling. Een overzicht.

Over de eerste vier middelen: Betaferon, Avonex, Rebif en Copaxone is meer te lezen in de rubriek ‘Wat is MS’.

Hieronder volgt een beknopt overzicht van de ontwikkeling van de nieuwste injecteerbare medicijnen. Veel van deze behandelingen bevinden zich inmiddels in een fase 2 of fase 3 onderzoek. Lees meer over de verschillende fasen van ms-onderzoek elders op MSweb.

Een overzicht van de injecteerbare medicijnen in ontwikkeling:

Alemtuzumab (Campath) is een monoclonaal antilichaam dat in fase-3 van onderzoeken effectief bleek te zijn. Vanwege ernstige bijwerkingen is klinische controle, controle in het ziekenhuis, belangrijk.

Pegylated Betaferon (peginterferon bèta 1a= Rebif) is in fase-3 studies ook effectief gebleken.

Daclizumab (Zenapax) en Ocrelizumab (OCR) zijn monoclonale antilichamen die voldoende veilig en effectief in fase-2 van studies bleken te zijn.
Deze twee middelen gaan verder naar fase-3 onderzoeken.

Ofatumumab is een monoklonaal antilichaam dat in een klein onderzoek in fase-2 effectief bleek te zijn.

Onderzoeken bij dieren (muizen) hebben aangetoond dat het antilichaam anti-LINGO1 weer myeline kan aanmaken (remyelinisatie). Hiervoor worden nog meer fase-2 onderzoeken gedaan.

Verder onderzoek naar de werking, de bijwerkingen, de toepassingen en de veiligheid van deze medicijnen zijn heel belangrijk voor mensen met MS.

Auteurs: Dr Jiwon Oh MD and Prof Peter A Calabresi MD
Bron: The Lancet Neurology, Volume 12, Issue 11, Pages 1115 – 1126, November 2013
Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24212393