Afwezigheid van klinische of radiologische (MRI zichtbare) achteruitgang wordt bij relapsing-remitting (RR) MS gezien als een remissie. Onderzoekers uit Italië onderzochten wat de invloed is van blijvende ontsteking tijdens een remissie op de verdere ontwikkeling van RRMS.

De hoeveelheid Interleukin 1β (IL-1β), een stof die een belangrijke rol speelt bij ontsteking, werd bij 170 RRMS patienten in periode van een remissie gemeten. Vervolgens werden deze patiënten vier jaar lang gevolgd en onderzocht: er werden MRI beelden verzameld, de dikte van zenuwbanen in de retina van het oog werd gemeten en de klinische achteruitgang van de patiënten werd bijgehouden.

Resultaten van dit onderzoek lieten zien dat de hoeveelheid IL-1β tijdens een remissie geen invloed had op de ontwikkeling van nieuwe laesies of schubs. Echter, IL-1β was wel geassocieerd met sterkere achteruitgang van de ziekte bij vervolgonderzoek. Patiënten waarbij in eerste instantie geen IL-1β werd gedetecteerd, hadden minder achteruitgang en een grotere kans op een milde vorm van RRMS.

Verder hadden patiënten waarbij geen IL-1β was gedetecteerd minder veranderingen in de dikte van de retinale zenuwbanen dan patiënten waarbij IL-1β wel was waargenomen.

Deze resultaten suggereren dat blijvende ontsteking (gemeten met IL-1β) tijdens een remissie een negatieve invloed heeft op het verdere verloop van RRMS.

Bron: Rossi S, Studer V, Motta C, Germani G, Macchiarulo G, Buttari F, Mancino R, Castelli M, De Chiara V, Weiss S, Martino G, Furlan R, Centonze D.
Cerebrospinal fluid detection of interleukin-1β in phase of remission predicts disease progression in multiple sclerosis. J Neuroinflammation. 2014 Feb 18;11(1):32. doi: 10.1186/1742-2094-11-32.

Samenvatting: cerebrospinal fluid detection….predicts disease progression