Immuuncellen zijn aanleiding van hersenbeschadigingen bij MS

Duitse wetenschappers van de medische universiteit in Göttingen hebben ontdekt hoe immuuncellen de grijze stof aanvallen en beschadigen. Deze ontdekking is vooral voor MS belangrijk.

Grijze stof

Ondanks dat al lange tijd wordt gedacht dat MS een ziekte is van de witte stof, laten verschillende symptomen van MS zich niet alleen maar hierdoor verklaren. Zo wijzen bijvoorbeeld chronische vermoeidheid en cognitieve problemen op een beschadiging van de grijze stof en hiervoor blijken immuuncellen verantwoordelijk.

Observatie van de immuuncellen en gericht wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van de beschadiging van zowel de witte als de grijze stof kunnen voor therapeutische oplossingen zorgen.

De neurologische super-regio: aanval op het centrum van de hersenen

De schuldigen zijn immuuncellen die het eiwit ‘beta-synuclein’ in de zenuwcellen beschadigen. Ze dringen gericht de ‘regelkamer’ van de hersenen binnen en veroorzaken ontstekingen. Hierdoor wordt het gespecialiseerde en fijnmazige zenuwnetwerk beschadigd met als gevolg: hersenatrofie waarbij het tot onomkeerbare neurologische uitval komt.

Vooral bij progressieve MS

Daarbij ontdekten de wetenschappers dat er grotere aantallen van zulke beschadigende immuuncellen vooral voorkomen in het bloed van mensen met progressieve MS. Deze kennis kan van betekenis zijn bij diagnostische of therapeutische aspecten.

Waarom bleven de feitelijke oorzaken van ontstekingen en beschadigingen in de grijze stof zo lang onbekend?

Om beschadigingen in de grijze stof te onderzoeken moesten de wetenschappers een nieuwe weg inslaan. Ze onderzochten niet de immuuncellen die myeline beschadigden en zo verlammingen als symptoom veroorzaakten, maar ze onderzochten de immuuncellen die tegen het beta-synuclein in zenuwcellen gericht zijn.

Het gevolg: “Bij dieren traden nieuwe typen neurologische ziekteverschijnselen op”.
Volgens de hoofdonderzoeker was er sprake van andere beschadigingen en alleen maar aantasting van de grijze stof. Het onderzoek van deze T-cellen in menselijk bloed kan er nu toe leiden dat mensen met MS beter geïnformeerd kunnen worden over risico’s en therapieën.

Bron: PM der Universitätsmedizin Göttingen – 08.03.2009
Samenvatting: www.dmsg.de, Immunzellen als Auslöser von Hirnschädigungen bei Multipler Sklerose, 08-03-2019

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.