Intraveneuze immunoglobuline efficiënt tijdens zwangerschap en postpartum

Relapsing-remetting multiple sclerose (RRMS) treft voornamelijk vrouwen tijdens hun vruchtbare periode. Er is een verhoogd risico op schubs tijdens de zwangerschap en na de bevalling (postpartum). Toediening van intraveneuze immunoglobulines (IVIg) is efficiënt om de kans op ernstige schubs tijdens zowel de zwangerschap als 3  maanden postpartum te verminderen.

zwangerschap
Afbeelding van Marcus Rocha via Pixabay

Het onderzoek

Het doel van dit Israëlische onderzoek was om het effect van IVIg op postpartum schubs te evalueren. Hiervoor zijn 198 zwangere vrouwen, met RRMS, opgevolgd waarvan 67 zijn behandeld met IVIg tijdens de zwangerschap en 3 maanden postpartum. De andere 131 zwangeren kregen geen IVIg toegediend en dienden als controle.

Resultaten

Voor de zwangerschap werden 82 vrouwen (41,4%) behandeld met immunomodulerende geneesmiddelen en 56 vrouwen (28,3%) hadden een schub in het jaar voor de zwangerschap. Tijdens de zwangerschap en postpartum nam het aantal schubs betekenisvol af bij de vrouwen die IVIg kregen toegediend, maar niet in de controlegroep.

De kans op een schub postpartum, bij de zwangeren die IVIg kregen toegediend, was 4,6 keer lager dan onbehandelde zwangeren. Tijdens de 3 maanden postpartum waren er milde en matige schubs in de IVIg groep, terwijl in de onbehandelde groep er ook ernstige schubs waren.

Conclusie

Toediening van IVIg is efficiënt om ernstige schubs tijdens de zwangerschap en 3 maanden postpartum te verminderen. De toediening van IVIg heeft weinig bijwerkingen en is veilig voor de foetus. Hierdoor kan de toediening IVIg tijdens zwangerschap en postpartum mogelijks immunomodulerende therapie vervangen tijdens deze periode.

Bron: Shay Menascu, Mult Scler J Exp Transl Clin 2023 Jan 17.
DOI: 10.1177/20552173221151127

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36687367/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.