Hoog werkverzuim rond de tijd van de diagnose MS wordt in verband gebracht met vermoeidheid en terugvalpercentage. De frequentie van werkverzuim is hoog rond de periode van de diagnose MS. Mensen met MS met een hoge werkafwezigheid rapporteren een lagere HRQoL (gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven) en een hogere ziekte-impact.

cartoon werk, WIA, UWVHoge werk afwezigheid wordt in verband gebracht met het alleenstaand zijn, vermoeidheid en teugvallen. Ingrepen gericht op vermoeidheid en het remmen /voorkomen van terugvallen kunnen helpen bij het blijven werken na de diagnose MS.

Het onderzoek

Het onderzoek is gericht op:

 1. Het beoordelen van het vóórkomen van werkverzuim in de periode rond de diagnose  van MS
 2. Het onderzoeken van de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (HRQoL) en de  gevolgen hiervan voor de ziekte in verband met het werkverzuim
 3. Het onderzoeken van demografische en klinische factoren die in verband  worden gebracht met een hoge werk afwezigheid.

90 Mensen met RRMS en PPMS (80 RRMS, 10 PPMS, gemiddelde leeftijd 39 jaar) zijn kort na de diagnose gevraagd mee te doen aan dit onderzoek.

De onderzoekers hebben gegevens verzameld over werkverzuim als gevolg van MS in het jaar voorafgaand aan de diagnose, de mate van handicap met behulp van de EDSS, terugvalpercentage, vermoeidheid (m.b.v. neurologische vermoeidheidsindex), gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven (HRQol) en de invloed hiervan op de ziekte (Multiple Sclerose impact schaal).

Zij zijn onderverdeeld in 2 groepen:

 • lage werk afwezigheid (< 1 maand) en
 • hoge werk afwezigheid (≥ 1 maand).

De resultaten van het onderzoek

 • Werkverzuim in het jaar voorafgaand aan deelname aan het onderzoek is door 66 deelnemers gerapporteerd (73,3%)
 • Hoge werk afwezigheid van ≥ 1 maand werd gerapporteerd door 41 deelnemers (45,6%)
 • Handicap, geslacht, leeftijd, ziekteduur en onderwijs verschillen niet tussen groepen
 • Deelnemers aan het onderzoek met een hoge werk afwezigheid rapporteerden een lager HRQoL en een hogere ziekte-impact in vergelijking met deelnemers aan het onderzoek met een lage werk afwezigheid
 • Hoog werkverzuim wordt in verband gebracht met het zijn van alleenstaand, vermoeidheid en het aantal terugvallen
 • Het sterkste verband werd gevonden voor vermoeidheid
 • Bij mensen met RRMS was de tweede sterkste verband het aantal terugvallen (≥ 2 terugvallen in het afgelopen jaar)

Bron: Doesburg D, Vennegoor A, Uitdehaag BMJ, van Oosten BW.; Department of Neurology, MS Center Amsterdam, Amsterdam Neuroscience, Amsterdam UMC – location VUmc, Amsterdam, The Netherlands; Department of Neurology, Flevoziekenhuis, Almere. Mult Scler Relat Disord. 2019 Jun;31

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30901702

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.