Hoog werkzame behandelingen bij NMO(SD)

Hoog werkzame behandelingen geven de grootste kans op het tegengaan van achteruitgang van neuromyelitis optica spectrumaandoeningen, NMO(SD), bij mensen bij wie deze aandoening recent of al langer geleden geconstateerd is.

oogMensen die NMOSD hebben, ondervinden gezondheidsondermijnende neurologische aanvallen die kunnen leiden tot blijvende beperkingen. Het doel van dit onderzoek is te analyseren of hoog werkzame behandelingen het verslechteren van NMOSD beter tegengaan dan traditionele medicatie.

Het onderzoek

Er is een studie uitgevoerd met de gegevens van mensen met NMOSD bij één academisch centrum in Dallas/USA. Er is gedurende een bepaalde tijd gekeken hoe de behandeling van deze mensen zich verhield tot de klinische/radiologische voorvallen die leiden tot verslechtering van de ziekte.

Tot de hoog werkzame behandelingen worden gerekend: eculizumab, inebilizumab, satralizumab, rituximab, ocrelizumab en tocilizumab. Azathioprine, methotrexate, cyclophosphamide en mycophenolate mofetil worden gezien als traditionele behandelmethoden.

Resultaten

Bij deze studie zijn de gegevens van 189 mensen geanalyseerd. 161 van hen hebben antistoffen tegen aquaporine 4 (AQP4 +). 92 van de 189 deelnemers werden behandeld met hoog werkzame medicijnen (77 vrouwen, gemiddelde duur van de ziekte 6,6 jaar), 33 kregen alleen een traditionele behandeling (28 vrouwen, gemiddelde duur van de ziekte 10,4 jaar) en 64 (54 vrouwen, gemiddelde duur van de ziekte 10,8 jaar) kregen een combinatie van beide behandelingen.

De hoog werkzame behandelmethoden verminderden de achteruitgang (te zien op MRI) met 62,4%, terugval met 99,8% en ziekenhuisopnames met 99,3%, vergeleken met de traditionele behandelmethode.

Bij mensen met AQP4 +, die met traditionele medicatie behandeld werden, steeg de kans op nieuwe beschadigingen in de ruggengraat enorm (655,7 maal zo vaak).

Conclusie

Hoog werkzame behandelingen geven de grootste kans op het tegengaan van achteruitgang van neuromyelitis optica spectrumaandoeningen (NMOSD) bij mensen bij wie deze aandoening recent of al langer geleden geconstateerd is.

Bron: Tatum M Moog, Alexander D Smith, Katy W Burgess, Morgan McCreary, Darin T Okuda; Neurol. 2023 Apr 13
Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37052668/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *