Conclusies ECTRIMS-congres hoog-effectieve medicatie tijdens zwangerschap

Van 26 tot en met 29 oktober 2022 vond het 38e wetenschappelijke ECTRIMS-congres plaats in de Amsterdamse RAI. Wetenschappers presenteerden daar hun huidige onderzoek naar MS. Een aantal studies ging over het gebruik van de hoog-effectieve medicatie ocrelizumab (Ocrevus®) of natalizumab (Tysabri®) tijdens of vlak voor de zwangerschap. Hieronder volgt een korte samenvatting van deze studies.

Ocrelizumab (Ocrevus®) tijdens de zwangerschap lijkt vooralsnog weinig risico te geven

ocrelizumabEen internationale groep wetenschappers keek in samenwerking met fabrikant Roche naar gegevens over ocrelizumab-gebruik bij zwangere vrouwen en hun pasgeboren kinderen. Roche had daarvoor de onderzoeksdatabase ter beschikking gesteld.

Het effect van ocrelizumab-gebruik op de zwangerschap werd bekeken bij vrouwen die minstens 1 infuusdosis kregen voor hun laatste menstruatiecyclus of tijdens de zwangerschap. Voor de effecten op pasgeboren kinderen keken de onderzoekers naar kinderen van vrouwen die ocrelizumab hadden gekregen in de laatste drie maanden voor de laatste menstruatie of tijdens de zwangerschap. In totaal ging het om gegevens van 2.020 zwangerschappen.

Van 1.498 zwangerschappen die vanaf het begin gevolgd werden, was de uitkomst van 596 (39,8%) bekend (nog niet alle zwangerschappen waren afgerond en van een deel was de uitkomst niet bekend): daarvan resulteerde 471 (79,0%) zwangerschappen in een levend geboren kind (57,1% voldragen, 10,0% vroeggeboorte en 32,9% onbekend) en 1 (0,2%) in een doodgeboren kindje. Van de geboren kinderen had 0,8% een ernstige aangeboren afwijking. Van de zwangerschappen was 1,8% buitenbaarmoederlijk, 7,7% resulteerde in vrijwillige abortus en 11,2% in een spontane abortus.

Conclusie

De voorlopige conclusie van de onderzoekers is dat er geen verhoogd risico op vroeggeboorte, ernstige aangeboren afwijkingen of andere complicaties bij het gebruik van ocrelizumab. Ze vervolgen hun onderzoek naar het effect van ocrelizumab op zwangerschap, borstvoeding en pasgeboren kinderen.

Natalizumab (Tysabri®) tijdens de zwangerschap kan leiden tot bloedafwijkingen bij pasgeboren kinderen

natalizumabEen groep Duitse wetenschappers beoordeelde het effect van het gebruik van natalizumab op de zwangerschap en pasgeboren kinderen.

Na het stoppen met natalizumab kunnen ernstige schubs voorkomen, ook tijdens een zwangerschap. In kleine studies leek het gebruik tijdens het eerste trimester niet tot risico op afwijkingen voor de pasgeboren kinderen te leiden, maar in het derde trimester leken er hematologische afwijkingen bij de pasgeboren kinderen voor te komen.  Daarom is er behoefte aan meer gegevens of een grotere studie over gebruik van natalizumab tijdens de zwangerschap.

In de Duitse MS en Zwangerschap Database staan gegevens over 350 zwangerschappen met natalizumab-behandeling (171 daarvan tot en met het eerste trimester, 179 langer dan het eerste trimester).

De vrouwen die na het eerste trimester stopten met natalizumab hadden vaker een schub tijdens de zwangerschap dan degenen die langer doorgingen (32,4% vs. 5,9%). Hetzelfde gold na de zwangerschap (49,7% vs. 22,8%). Vroeggeboortes of aangeboren afwijkingen kwamen even vaak voor in beide groepen. Van de pasgeborenen van de moeders die langer dan het eerste trimester doorgingen met natalizumab had 53,8% een hematologische aandoening. Als natalizumab nog na de 33e week van de zwangerschap was gebruikt, was dit percentage zelfs 68,8%). Bloedarmoede (38,7%) en te lage aantallen bloedplaatjes (21,0%) waren de meest voorkomende bloedafwijkingen.

Conclusie

Doorgaan met natalizumab tijdens de zwangerschap leidt tot minder schubs in die periode, maar doorgaan na het eerste trimester leidt bij meer dan de helft van de pasgeboren kinderen tot hematologische afwijkingen. De onderzoekers zetten hun onderzoek voort om te kijken wat voor effect dit heeft op de ontwikkeling van de kinderen. Ook geven zij aan dat het belangrijk is om een goede risico-afweging te maken voor zowel moeder als kind.

Bronnen

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/13524585221123685

Abstract nr O038 C. Oreja-Guevara et al.

Abstract nr O039 S. Thiel et al .

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *