Uit recent onderzoek blijkt dat behandeling met alemtuzumab bij mensen met actieve RRMS gunstig uitwerkt. Het middel is in staat reeds bestaande handicaps bij mensen met RRMS te keren.

Een internationaal wetenschapsteam onderzocht welke effecten alemtuzumab heeft op metingen van verbetering bij mensen met RRMS die onvoldoende respons vertoonden op eerdere behandelingen.

Het ging hierbij om een vergelijkend 2 jaar durend gerandomiseerd, beoordelaarblind, actief gecontroleerd fase 3 onderzoek tussen alemtuzumab en SC Interferon-beta-1a.

628 proefpersonen

Aan het onderzoek namen 628 proefpersonen met RRMS deel. Deze werden in twee groepen verdeeld. Een groep (426 personen) kreeg alemtuzumab, een tweede groep (202 personen) werd behandeld met interferon-beta-1a dat subcutaan werd toegediend.

Er werd vooral gekeken naar veiligheid en werkzaamheid. De uitkomsten, gebaseerd op verschillende scores van denkvaardigheid en behendigheid (EDSS, MSFC, SLCLA) werden vergeleken om na te gaan welke behandeling de meeste verbetering van handicap had opgeleverd.

Verbetering EDSS-scores

Het bleek dat de groep die alemtuzumab kreeg toegediend meer verbetering in EDSS-scores op alle 7 functionele systemen vertoonde dan de groep met SC INF-beta-1a. Bovendien werd bij de groep met alemtuzumab een vastgestelde verbetering van handicap gedurende 6 maanden waargenomen.

De onderzoekers concludeerden dat alemtuzumab voor mensen met RRMS die op eerdere ziekte-modificerende behandelingen onvoldoende reageerden, wat betreft verbetering van handicap meer profijt opleverde dan SC INF-beta-1a .

De resultaten zijn bemoedigend, maar er moet nog veel studie worden verricht naar bijvoorbeeld de bijwerkingen van alemtuzumab-behandeling.

Bron: Giovannoni G, Cohen JA, Coles AJ, Hartung HP, Havrdova E, Selmaj KW, Margolin DH, Lake SL, Kaup SM, Panzara MA, Compston DA; CARE-MS II Investigators.
Neurology. 2016 Nov 8;87(19):1985-1992. Epub 2016 Oct 12.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27733571

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *