Immuun gemedieerde ontstekingen van het centrale zenuwstelsel, zoals bijvoorbeeld een oogzenuwontsteking, bij kinderen zijn zeldzaam. Een dergelijke aanval kan eenmalig zijn, maar er kan ook sprake zijn van een chronische ziekte als MS waarbij er telkens nieuwe ontstekingen ontstaan.

Op dit moment is nog niet goed te voorspellen welke kinderen de diagnose MS zullen krijgen na een 1ste aanval en bij welke kinderen de ziekte eenmalig blijft. In het MS onderzoek wordt daarom hard gezocht naar merkstoffen (zogenaamde biomarkers) die het verloop na een 1ste aanval kunnen voorspellen.

In de volgende studie is er gezocht naar merkstoffen in het hersenvocht van kinderen bij een 1ste aanval. Het blijkt dat er bij kinderen met MS meer eiwitten worden gevonden afkomstig uit de grijze stof. En bij kinderen waarbij de ziekte eenmalig is worden meer eiwitten gevonden afkomstig uit het afweersysteem. Mogelijk kan het onderzoek naar deze eiwitten in de toekomst bijdragen aan een risico-inschatting op MS.
Het vinden van eiwitten die gebruikt zouden kunnen worden als merkstof (biomarker) in het hersenvocht van kinderen met een 1ste aanval van ontsteking in het centrale zenuwstelsel.

Er is hersenvocht verzameld van 39 kinderen met een 1ste aanval van ontsteking in het centrale zenuwstelsel. Uiteindelijk werd bij 18 kinderen werd de diagnose MS gesteld, bij 21 kinderen bleef het bij 1 aanval. Het hersenvocht werd geanalyseerd met behulp van een speciale machine (massaspectrometer) welke precies kan zien welke peptiden (bouwstenen van eiwitten) er in het hersenvocht aanwezig zijn.

In totaal zin er 2.260 peptiden in het hersenvocht gevonden, die passen bij 318 verschillende eiwitten. Van deze peptiden waren er 88, passend bij 14 eiwitten, verhoogd bij kinderen met MS. Van deze eiwitten zijn er 12 afkomstig uit het zenuwstelsel en dan met name de zogenaamde grijze stof (zenuwcellichamen). 35 peptiden, passend bij 7 eiwitten waren lager in de MS groep in vergelijking met de kinderen met maar 1 aanval. 6 van deze eiwitten spelen een rol in het afweersysteem.

Bij de 1ste aanval van auto-immuun gemedieerde ontsteking in het centrale zenuwstelsel zie je bij de kinderen die de diagnose MS krijgen een overschot van eiwitten afkomstig van de grijze stof in het hersenvocht. Terwijl je bij de kinderen waarbij het bij 1 aanval blijft, juist meer eiwitten ziet die te maken hebben met het afweersysteem.

Bron: Singh V, van Pelt ED, Stoop MP, Stingl C, Ketelslegers IA, Neuteboom RF, Catsman-Berrevoets CE, Luider TM, Hintzen RQ., MS Centre ErasMS, Department of Neurology, Erasmus MC, Rotterdam
Neurology Neuroimmunol Neuroinflamm, 24 September 2015 online verschenen

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26445729

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.