Grijze stof netwerken relateren aan cognitie problemen in MS

In deze studie werd voor elk individu verbindingen tussen verschillende hersengebieden in kaart gebracht, dit worden grijze stof netwerken genoemd. Het doel van de studie was om te onderzoeken of eigenschappen van grijze stof netwerken relateren aan cognitie in MS.

Verschillende cognitieve domeinen, zoals concentratie, snelheid van informatie verwerking en werkgeheugen werden meegenomen in de studie. Grijze stof netwerken waren minder gestructureerd in MS patiënten met cognitieve problemen.

Cognitie problemen in MS komen veel voor, maar de precieze oorzaak is moeilijk vast te stellen. Witte stof laesies en het krimpen, kleiner worden, van specifieke hersengebieden dragen bij aan cognitieve klachten maar kunnen ze niet volledig verklaren.

Grijze stof netwerken

In deze studie is onderzocht of grijze stof netwerken relateren aan cognitie in MS. Kijken naar een netwerk kan waardevol zijn omdat zo niet alleen de lokale schade wordt bekeken maar ook de impact die schade heeft op de structuur van het brein in zijn geheel.

Eerdere studies hebben al laten zien dat gemiddeld genomen grijze stof netwerken relateren aan cognitie, maar de huidige studie maakt een grijze stof netwerk voor elk individu om te linken aan cognitie van die persoon.

Aan de studie deden 148 mensen met MS (waarvan 99 vrouwen) mee en 33 gezonde controle personen (waarvan 21 vrouwen). Er zijn 7 netwerk eigenschappen vergeleken tussen de MS patiënten met en zonder cognitieve problemen. Verder is onderzocht of de netwerk eigenschappen relateerden aan test scores op de verschillende cognitieve testen.

Conclusie

Er is gevonden dat de manier waarop hersengebieden met elkaar verbonden zijn bij mensen met MS met cognitieve klachten minder optimaal is dan bij gezonde mensen of mensen met MS zonder cognitieve klachten. De veranderingen in het netwerk hingen samen met verslechterde cognitie in het algemeen, en specifiek op het gebied van concentratie, snelheid van informatie verwerking en werkgeheugen.

Bron: Rimkus CM, Schoonheim MM, Steenwijk MD, Vrenken H, Eijlers AJ, Killestein J, Wattjes MP, Leite CC, Barkhof F, Tijms BM.
Department of Radiology and Nuclear Medicine, Department of Anatomy and Neurosciences, Department of Neurology, VUmc MS Center Amsterdam, Amsterdam Neuroscience, VU University Medical Center, Amsterdam; Alzheimer Center, Amsterdam Neuroscience, VU University Medical Center, Amsterdam, The Netherlands; Institutes of Neurology and Healthcare Engineering, University College London, London, UK; Department of Radiology, Faculty of Medicine, University of São Paulo, São Paulo, Brazil.
Mult Scler. 2018 Jan 1, DOI: 10.1177/1352458517751650

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29320933

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.