Veerkracht en gezond oud worden met MS

Oudere deelnemers aan dit onderzoek die hoger scoorden op veerkracht gaven aan een gezonder leefpatroon (meer beweging, gezondere voeding) en meer sociale en financiële ondersteuning te hebben dan deelnemers die lager scoorden. Veerkracht draagt minimaal bij aan gezond oud worden, maar het is zeker een bepalende factor.

Ouderen met MSDe resultaten geven aan dat zelfmanagementprogramma’s voor ouderen met MS zich zouden moeten richten op de drie belangrijkste factoren die bijdragen aan gezonder oud worden: depressie, vermoeidheid en veerkracht.

Doel van de studie

Deze Canadese studie was erop gericht om kenmerken te achterhalen van oudere mensen met MS die aangaven meer of minder veerkracht te hebben. Daarnaast is ook de invloed van veerkracht onderzocht op de drie belangrijkste elementen van gezond ouder worden: de mate waarin je beperkt bent, de mate waarin je nog aan het leven deel kan nemen en de gezondheid gerelateerde kwaliteit van leven.

Het onderzoek

De gegevens zijn verkregen uit het Canadese Onderzoek naar Gezondheid, Manier van Leven en Ouder Worden met MS waaraan 743 personen deelnamen. Er is vergeleken hoe mensen met veel en weinig veerkracht hun levenswijze, psychologische gezondheid en kwaliteit van leven beoordeelden.

Ongeveer een op de vijf deelnemers (18,8%) vond dat ze veel veerkracht hadden, terwijl een op de drie (33,9%) aangaf weinig veerkracht te hebben.

De groep met meer veerkracht, gaf aan minder beperkingen (10%) en minder last van vermoeidheid te hebben, nog aan het leven deel te nemen, meer te bewegen, gezonder te eten en een groter sociaal vangnet en financiële zekerheid te hebben, vergeleken met de groep met weinig veerkracht.

Het aantal jaren sinds de diagnose, de vorm van MS, depressie, vermoeidheid en veerkracht voorspellen in belangrijke mate of men gezond oud wordt. Veerkracht speelt hierbij slechts een kleine rol (een à twee procent).

Bron: M Ploughman , M B Downer, R W Pretty, E M Wallack, S Amirkhanian, 
M C Kirkland, Health, Lifestyle and Aging with MS Canadian Consortium
Faculty of Medicine, Memorial University of Newfoundland, Health Sciences Centre, The Recovery and Performance Laboratory, Room 400, L.A. Miller Centre,  St. John’s, Canada
Qual Life Res, 2020 May 20

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32436112

 

Dit bericht heeft 1 reactie

  1. Dát is echt zo! Ik heb geen sociaal netwerk, doe niet vaak dingen. Zóu vandaag eigenlijk foto’s gaan maken en lukt weer niet, zij depressief, is Transgener, ik vreselijke pijn in mijn lies. Al jaren maar écht goed is er nooit naar gekeken. Heb nu een Arts díe ook als Arts voelde en veel wist. Dát is fijn, míjn arts heeft mij jaren maar door laten lopen bij MS klachten. Máár lieve man ,misschien té oud voor mijn afwijkende lichaam en de pijnen !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.