Het gebruik van een hulpmiddel bij het staan

“Ik ben in een heel goede stemming”: een kwalitatieve verkenning van de ervaring met het gebruik van een sta hulpmiddel bij mensen met progressieve multiple sclerose.

HulpmiddelMensen met Progressieve MS die een hulpmiddel bij het staan gebruiken, voelen zich meer als hun oude zelf en ervaren een gevoel van normaal en genoegen. Zij stellen een verbetering vast in de fysieke en psychische gesteldheid, dat vaak is verbonden met een toegenomen deelname aan door hen gewaardeerde activiteiten.

Het onderzoek

Het doel van de studie is om de ervaringen van mensen met Progressieve Multiple Sclerose en hun hulpmiddelen bij het staan gedurende hun deelname aan het “Sta frame” programma te onderzoeken. Het “Sta  frame” programma is een willekeurig gecontroleerde proef (RCT) welke thuis wordt uitgevoerd, waarbij de deelnemers zelf gecontroleerd het sta frame programma uitvoeren.

Er is gewerkt met een kwalitatieve benadering waarbij een geluidsdagboek wordt gebruikt om de data te verzamelen. De dagboekgegevens zijn woordelijk op schrift gesteld en per thema geanalyseerd.

De deelnemers komen in het Verenigd Koninkrijk uit acht gezondheidsorganisaties in twee regio’s. De begeleiding van de deelnemers heeft thuis plaats gevonden.

Als onderdeel van de RCT zijn 140 deelnemers willekeurig uitgezocht op ofwel de gebruikelijke zorg of de gebruikelijke zorg plus het “Sta frame” programma. Met het gebruik van een voorbeeld matrix van 12 mensen met PMS (6 vrouwelijk met een leeftijd tussen 35 en 71 jaar, met een EDDS schaal van 6,5-8.0) en 8 sta-assistenten (4 vrouwelijk) hebben de deelnemers hun ervaringen in audio dagboeken bijgehouden.

Het “Sta Frame” programma hield ook de ondersteuning in van twee Face-to-Face fysiotherapie sessies. Dit werd aangevuld met lesmateriaal dat was ontwikkeld om de efficiëntie van de deelnemers te optimaliseren. De deelnemers werden, tijdens de 36-weken durende onderzoeksperiode, aangemoedigd om voor ten minste 30 minuten, 3x per week, te gaan staan.

Het resultaat

Als resultaat kwamen  vier belangrijke thema’s naar voren:

  • “Ik voel me als mijn oude zelf”;
  • “ik signaleer een verschil”;
  • “ik wil het goed doen” en
  • “je hebt goede en slechte dagen”

Mensen met Progressieve MS die de hulpmiddelen bij het staan gebruiken, voelen zich meer als hun oude zelf en ervaren een gevoel van normaal en van genoegen. Zij stellen een verbetering vast in hun fysieke en psychische gesteldheid, die vaak wordt gekoppeld aan een toegenomen deelname aan door hen gewaardeerde activiteiten.

Het verlenen van ondersteuning door een fysiotherapeut en het herkennen van de wisselende aard van de conditie worden specifiek genoemd als factoren om rekening mee te houden wanneer een Sta-programma wordt ingericht.

Bron: Rachel Dennett, Wendy Hendrie, Louise Jarrett, Siobhan Creanor, Andrew Barton, Annie Hawton, Jennifer A Freeman
BMJ Open 2020 Oct 28;10

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33115893/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.