
MS onderzoek: Emoties bij de MRI
Mensen met MS voelen zich vaak niet bekwaam bij het bespreken van de rol, die de MRI speelt in hun zorg. Het ontvangen van MRI-resultaten veroorzaakt onrust en angst en geeft sommigen een – misschien vals – gevoel van controle over de ziekte.
De MRI-EMA vragenlijst (EMotions and Attitudes towards MRI) vormt een nieuw middel voor de beoordeling van de gevoelens van mensen met MS ten aanzien van de MRI. Deze vragenlijst kan worden toegepast in toekomstig onderzoek en in klinische omgevingen.
Mensen met multiple sclerose krijgen vaak een MRI-onderzoek (Magnetic Resonance Imaging). Hoewel een MRI bij het vaststellen van de behanddeling van de MS kan helpen, kan het voor hen ook een bron van onrust zijn. De onderzoekers hebben zich in het onderzoek gericht op het ontwikkelen en valideren van een vragenlijst over de emoties en houding van mensen met MS richting de MRI.
De vragenlijst die is ontwikkeld, is getest in twee groepen en uitgevoerd in een steekproef van 457 mensen met MS met behulp van de onderzoekende Factor Analyse (EFA) en bevestigende Factor Analyse (CFA).
De EFA maakt vier factoren, die ten grondslag liggen aan de vragenlijst, duidelijk:
- angst voor de MRI-scan,
- angst voor de MRI-resultaten,
- het gevoel van controle over de ziekte,
- het gevoel van vaardigheid in de ontmoeting tussen patiënt en arts.
Conclusie
De CFA bevestigt de geschiktheid van het model. Het ontvangen van de MRI-resultaten, maar de procedure niet ondergaan, wordt geassocieerd met angst. Het zien van MRI-resultaten geeft deelnemers een – misschien vals – gevoel van controle over de ziekte. Slechts 50% voelt zich bekwaam om MRI-bevindingen met hun arts te bespreken.
De angst voor de MRI-resultaten is bijzonder hoog en het gevoel van competentie laag bij deelnemers met een korte ziekteduur en weinig MRI-ervaring.
Bron: Engels K, Schiffmann I, Weierstall R, Rahn AC, Daubmann A, Pust G, Chard D, Lukas C, Scheiderbauer J, Stellmann JP, Heesen C.
Institute of Neuroimmunology and Multiple SclerosisZiekelijke verharding van weefsel. Bij MS gaat het om de vorming van verspreide harde plekken in hersenen en ruggenmerg. Meer..., Department of Medical Biometry and Epidemiology University Medical Centre Hamburg-Eppendorf, Hamburg, Germany; Hamburg Medical School, Hamburg, Germany; NMR Research Unit, Queen Square Multiple Sclerosis Centre, Department of Neuroinflammation, University College London (UCL) Institute of Neurology, London, UK; National Institute for Health Research (NIHR), University College London Hospitals (UCLH) Biomedical Research Centre, London, UK; Department of Neuroradiology, St. Josef-Hospital, Ruhr University, Bochum, Germany; Trierer Aktionsgruppe (TAG) Multiple Sklerose, Trier, Germany.
Acta Neurol Scand. 2019 Feb 25;
Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30802931
Meer lezen over MRI? Dat kan! Kijk bij Wat is MS >> Diagnose
Dit bericht heeft 0 reacties