Effectiviteit van dimethylfumaraat

Dimethylfumaraat (Tecfidera®) geeft een lager risico op terugval bij patiënten met RRMS dan andere eerstelijns RRMS-middelen (TERI en IIM).

De werkzaamheid van dimethylfumaraat (DMF) wordt in dit onderzoek beoordeeld op basis van het jaarlijkse terugval percentage en de invaliditeitsprogressie bij MS. De uitkomsten worden vergeleken met de injecteerbare immuunsysteem regulatoren (IMM), teriflunomide (TERI) en fingolimob (FTY).

Het Onderzoek

Het op de populatie gebaseerde groepsonderzoek is uitgevoerd met behulp van gegevens van een Franse database (SNDS). Mensen met MS die tussen 1 juli 2015 en 12 december 2017 zijn gestart met IMM, TERI, FTY of DMF, die een databasegeschiedenis hebben van 4,5 jaar en een follow-up van 1 tot 1,5 jaar zijn in dit onderzoek meegenomen.

Mensen die DMF gebruikten zijn, met behulp van de hoog dimensionale Propensity Score*, 1:1 vergeleken met IMM, TERI of FTY. Negatieve binominale regressie- en logistische regressiemodellen zijn gebruikt om respectievelijk het relatieve risico (RR ± [95% BI]) van het jaarlijkse terugval percentage en de Odds Ratio (OR ± [95% BI]) van de invaliditeitsprogressie te schatten.

Het onderzoek is gebaseerd op in totaal 9304 proefpersonen waarvan 29,0% startte met DMF, 33,2% met TERI, 5,6% FTY en 32,2% met een IMM. De vergeleken groepen bestonden uit 1779 DMF-IMM-gebruikers, 1679 DMF-TERI-gebruikers en 376 DMF-FTY-gebruikers. DMF verminderde het terugvalpercentage significant in vergelijking met IMM (RR 0,72 [0,61-0,86]) en TERI (0,81 [0,68-0,96]) en vertoonde geen significant verschil in vergelijking met FTY. Het risico op progressie van MS-specifieke invaliditeit was niet significant verschillend tussen de vergeleken groepen.

* Een ‘propensity score’ is de kans op een behandeling of blootstelling, gegeven gemeten confounders zoals leeftijd.

Bron: Pauline Bosco-Lévy 1, Marc Debouverie 2 3, Bruno Brochet 4 5, Francis Guillemin 3 6, Céline Louapre 7 8, Elisabeth Maillart 8, Olivier Heinzlef 9, Séverine Lignot 1, Pauline Diez 1, Abdelilah Abouelfath 1, Régis Lassalle 1, Patrick Blin 1, Cécile Droz-Perroteau 1

Samenvatting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34505304/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *