Effecten van Fampridine bij mensen met MS

Fampridine (Fampyra) heeft positieve effecten op de mobiliteit (looppatroon), maar ook op andere gebieden. Als de neuroloog oordeelt dat het looppatroon is verbeterd door fampridine, kunnen ook verbeteringen op ander gebied verwacht worden. Dit blijkt uit Duits onderzoek.

Aan het onderzoek deden 189 mensen mee, waaronder 122 vrouwen (64,55%). De gemiddelde leeftijd was ongeveer 53 jaar. De hele groep kreeg fampridine.

Looppatroon

Na een periode van 2 weken werd de respons op de behandeling gemeten. Neurologen keken daarbij naar verbetering van het looppatroon. De mensen die een verbeterd looppatroon hadden, vulden vervolgens een aantal vragenlijsten in op het gebied van kwaliteit van leven, depressie, vermoeidheid en auditieve informatieverwerking.

Soms ook minder vermoeidheid

Degenen die volgens de neurologen een verbeterd looppatroon hadden, vertoonden ook significante verbeteringen op andere gebieden (zo bleek uit de scores op de vragenlijsten). De grootste verbetering werd waargenomen op het gebied van vermoeidheid.

Bron: Rodriguez-Leal FA, Haase R, Akgün K, Eisele J, Proschmann U, Schultheiss T,
Kern R, Ziemssen T. ,
Center of Clinical Neuroscience, University Hospital, Carl Gustav Carus, TU Dresden, Center of Clinical Neuroscience, Department of Neurology, University Hospital Carl Gustav Carus, Dresden, Germany.
Nonwalking response to fampridine in patients with multiple sclerosis in a real-world setting. Ther Adv Chronic Dis. 2019 Apr 19

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31037211

 

Dit bericht heeft 3 reacties

  1. Ik gebruik Fampyra nu zo’2,5 jaar en herken me zeker in de conclusies van dit onderzoek. Mijn lopen is duidelijk verbeterd maar daarnaast zeker ook mijn stapzekerheid (ik woon midden in het bos en kom bij het lopen met de hond veel boomwortels tegen).

    Ook zie ik niet meer op tegen het doen van zaken zoals even iets halen op de 2e verdieping, iets waar ik vroeger zo tegenop zag dat ik het vaak voor me uit schoof. Ik ervaar geen enkele bijwerking van Fampyra en zou absoluut niet meer zonder willen.

    Wat wel onveranderd is is dat de ene dag qua energie en spieren beter is als de andere maar vaak is daar achteraf wel de oorzaak voor aan te wijzen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.