Effect van puberteit op jongens met MS

Tijdens de puberteit verandert er veel in het lichaam bij kinderen, zo ook bij kinderen met MS.

Bij meisjes met MS kan de puberteit effect hebben op het ziekteverloop. Een eerdere studie liet zien dat er een verband is tussen de leeftijd van de eerste menstruatie en het risico op een groter aantal terugvallen bij meisjes met MS.

Bij jongens met MS was nog niet bekend of het begin van de puberteit effect heeft op het verloop van de ziekte. Een nieuwe studie heeft  laten zien dat jongens kans hebben op een groter aantal terugvallen als de MS is begonnen tijdens de puberteit in vergelijking met jongens waarbij MS na de puberteit is begonnen.

Om dit te onderzoeken werden er in totaal 58 mannen geselecteerd. Deze mannen hadden allemaal voor hun 18de levensjaar de diagnose relapsing remitting MS gekregen. En ze waren allemaal onder behandeling geweest bij het UCSF Regional Childiatric MS Center in California, USA.

Drie groepen

De leeftijd waarop de MS begon werd gebruikt om de mannen in drie groepen te verdelen. De drie groepen waren, MS begon voor, tijdens of na de puberteit overeenkomend met de leeftijdsverdeling; respectievelijk jonger dan 11 jaar (n=21), tussen 11-14 jaar (n=21) en ouder dan 14 jaar (n=16). Alle mannen werden gevolgd door het ziekenhuis en de gemiddelde duur van het volgen was 3,17 jaar (IQR 1,42-5,53 jaar).

Voor dit onderzoek werden negatieve binomiale regressie modellen gebruikt. Met de negatieve binomiale regressie modellen wordt onderzocht of er verschil is tussen de hoeveelheid terugvallen in de verschillende groepen jongens.

De negatieve binomiale regressie modellen lieten zien dat er een 2,4 keer hoger terugvalpercentage is bij jongens waarbij MS tijdens de puberteit begon in vergelijking met de groep jongens waarbij MS na de puberteit begon.

Het onderzoek corrigeren voor ras, etniciteit en gebruik van ziekte modificerende therapie veranderde de resultaten niet. Er werd geen verschil in terugvalpercentage gevonden tussen de jongens waarbij MS voor en na de puberteit ontstond.

Het onderzoek heeft aangetoond dat de leeftijd aan het begin van de MS in verband kan worden gebracht met een verhoogd aantal terugvallen bij jongens met MS. In vervolg studies willen de onderzoekers graag meer inzicht krijgen in precieze verband tussen het effect van de puberteit en de MS pathofysiologie.

Bron: Young B, Waubant E, Lulu S, Graves J, University of California San Francisco, Department of Neurology, Sandler Neuroscience Center, CA, USA.
Mult Scler Relat Disord. 2018 Oct 22

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30390578

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *