Mensen met MS die slecht herstellen van hun eerste schub(s), zullen eerder de progressieve fase bereiken dan degenen die in beginsel goed herstellen.

Onderzoekers keken of er een relatie is tussen slecht herstel van de eerste schub(s) en het bereiken van de progressieve fase van MS. Hiertoe bestudeerden ze een bevolkingscohort* mensen met RR-MS, mensen met SP-MS en mensen die slechts 1 aanval hebben ervaren en daarna in de progressieve fase zijn beland (Single Attack Progressive MS (SAP-MS)) en een klinisch cohort met mensen met SP-MS of SAP-MS.

Bij de mensen in het bevolkingscohort die nog niet in de progressieve fase zaten, keken de onderzoekers naar het effect van herstel van de eerste schub en van herstel in de eerste 5 ziektejaren op de tijd die het duurde om progressief te raken. Goed herstel betekent in dit onderzoek, dat de beperking van de schub volgens de patiënt zelf en volgens bevestigend onderzoek na minstens 6 maanden (bijna) helemaal hersteld was.

Tachtig procent van deze groep had een goed herstel van schubs in hun eerste 5 ziektejaren; bijna 16 procent een slecht herstel. De helft van de mensen die een goed herstel van hun schubs hadden, ging pas 30 jaar na het begin van MS over in de progressieve fase. Bij de mensen die slecht herstelden in de eerste 5 ziektejaren, kreeg de helft van hen al na ruim 8 jaar een progressieve vorm.

Bij de mensen in het klinische cohort is alleen onderzocht wat de relatie is tussen het herstel van de allereerste schub en de tijd die verstreek tot het bereiken van de progressieve fase.
Goed herstel van de eerste schub bleek ook in dit cohort gerelateerd aan een vertraging naar de progressieve fase. Een terugval veroorzaakt vanuit de hersenstam, het cerebellum (kleine hersenen) of het ruggenmerg, of een zeer ernstige terugval, ging vaak gepaard met een slecht herstel van de eerste schub.

De onderzoekers concluderen dan ook dat een slecht herstel van eerste schub(s) gepaard gaat met een eerdere overgang naar progressieve fase van MS.

Bron: Novotna M, Paz Soldán MM, Abou Zeid N, Kale N, Tutuncu M, Crusan DJ, Atkinson EJ, Siva A, Keegan BM, Pirko I, Pittock SJ, Lucchinetti CF,Noseworthy JH, Weinshenker BG, Rodriguez M, Kantarci OH – Mayo Clinic Center for Multiple Sclerosis and Autoimmune Neurology
Neurology. 2015 Jul 24. pii: 10.1212/WNL.0000000000001856. [Epub ahead of print]

Samenvatting: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26208962

* Cohort: groep personen die gedurende een bepaalde periode in een onderzoek wordt gevolgd