Dronabinol veilig langdurig te gebruiken

Behandeling van neuropatische pijn bij MS is heel vaak niet afdoende. Toch wordt cannabis hiervoor maar zelden gegeven. Uit Duits onderzoek is echter gebleken dat Dronabinol, een cannabisproduct, voor langdurig gebruik een optie is.

Aan het onderzoek deden 240 mensen met MS mee en het onderzoek duurde 16 weken en werd placebo gecontroleerd. Hierna volgde een verlenging van 32 weken zonder gemarkeerd einde. 100 Patiënten volgden de behandeling tot maximaal 119 weken.

Na de behandeling van 16 weken werd de verandering van de pijnintensiteit gemeten aan de hand van de 11-punts Numerieke Rating Scale. De onderzoekers beoordeelden de veiligheid op basis van bijwerkingen, tekenen van verslaving en misbruik van het middel.

Na genoemde behandelperiode met Dronabinol en placebo was de pijnintensiteit afgenomen met respectievelijk 1.92 en 1.81 punten, zonder een significant verschil tussen beide groepen. Echter, het aantal patiënten dat last had van bijwerkingen was onder de Dronabinol gebruikers hoger dan dat bij de groep die een placebo kreeg; 50 vs 25,9% .

Wanneer Dronabinol langer werd gebruikt namen de bijwerkingen weer af tot 26%; tekenen van misbruik deden zich niet voor en er werd slechts één mogelijk geval van verslaving gevonden.

Bron: Schimrigk S, Marziniak M, Neubauer C, Kugler EM, Werner G, Abramov-Sommariva D.

Samenvatting: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29073592

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.