MS onderzoek: Dotteren niet effectief bij MS

Veneuze PTA (percutaneous transluminal angioplasty = dotteren) is een veilige maar grotendeels ineffectieve behandeling voor mensen met MS. Dit blijkt uit Italiaans onderzoek.

CCSVI is een syndroom waarbij het veneuze systeem, de aderen, niet in staat is om efficiënt het bloed uit het centrale zenuwstelsel af te voeren. Dat is vooral te wijten aan een vernauwing van de halsader en de ader in de borstholte, of problemen met de kleppen in de aders. Wetenschappers zijn het niet eens over de vraag of er een verband is tussen dit syndroom en MS. En ook niet over de vraag of veneuze PTA (dotteren) een effectieve behandeling is bij mensen met MS en CCSVI.

Twee groepen

Italiaanse onderzoekers onderzochten 115 mensen met RRMS en CCSVI om de werkzaamheid en veiligheid van veneuze PTA te bepalen. Ze verdeelden deze mensen in 2 groepen: 76 mensen werden gedotterd en 39 kregen een placebo-behandeling zonder dotteren.

Na 12 maanden keken de onderzoekers hoe deze mensen scoorden op een samengestelde functiemeting en naar de aanwezigheid van (gecombineerde) laesies op MRI-scans.

Geen bijwerkingen

Er traden geen ernstige bijwerkingen op van de behandeling. De 2 groepen scoorden hetzelfde op de samengestelde functiemeting. De mensen in de PTA-groep scoorden iets beter als het ging om gemiddeld aantal gecombineerde laesies en de afwezigheid van nieuwe laesies op de MRI. Dotteren bleek niet effectief bij mensen met MS en wordt niet aanbevolen.

Bron: Zamboni P, Tesio L, Galimberti S, Massacesi L, Salvi F, D’Alessandro R, Cenni P, Galeotti R, Papini D, D’Amico R, Simi S, Valsecchi MG, Filippini G; Brave Dreams Research Group.
JAMA Neurol. 2017 Nov 18. doi: 10.1001/jamaneurol.2017.3825. [Epub ahead of print]

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29150995

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.