Depressie en RRMS

Vrouwen met RRMS ervaren symptomen behorend bij een depressie anders dan mannen met RRMS. Er zijn meer studies nodig, die deze verschillen tussen mannen en vrouwen bestuderen, ook in meer progressieve vormen van MS, om te komen tot de beste behandeling.

Depressie komt vaker voor bij een chronische ziekte zoals MSDepressie komt vaker voor bij mensen met MS. Tot 50% van de mensen met MS ervaart depressieve klachten.

Onderzoek

In de algemene populatie worden klachten van depressiviteit door mannen anders ervaren dan door vrouwen. In deze studie wordt onderzocht of dit verschil ook geldt bij mensen met RRMS.

Voor dit onderzoek zijn gegevens van mensen met MS uit de MSOAC Placebo database gehaald. Deze database verzamelt gegevens van mensen met MS uit de placebo-arm van verschillende klinische studies, die door verschillende farmaceutische bedrijven beschikbaar zijn gesteld. Ondertussen zijn de individuele patiëntendossiers van 2465 mensen met RRMS, PPMS en SPMS uit 9 klinische onderzoeken samengevoegd in deze database.

Gegevens/scores van ingevulde vragenlijsten en testen betreffende algemene, somatische en cognitieve klachten, behorend bij een depressie, van 494 mensen met RRMS zijn voor deze studie geanalyseerd. Van deze 494 mensen met RRMS waren 354 vrouw.

Resultaten

Vrouwen beoordeelden depressieve klachten in algemene zin als meer ernstig dan mannen. Dit gold ook voor de somatische klachten. Voor wat betreft cognitieve klachten was er geen verschil tussen vrouwen en mannen.

Conclusie

Depressieve klachten worden verschillend ervaren door mannen en vrouwen met RRMS. Vrouwen met RRMS beoordeelden hun depressieve klachten, en ook de daaraan gerelateerde somatische klachten, als meer ernstig dan mannen. Deze kennis kan bijdragen tot het bepalen van de beste behandelstrategie voor mensen met RRMS en depressie.

Bron: C.D. Mayo e.a.

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33799287

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.