De ontbrekende schakel tussen hersenen en immuunsysteem

Een baanbrekende ontdekking die oude theorieën omvergooit: Onderzoekers van de Universiteit van Virginia hebben gevonden dat de hersenen direct verbonden zijn met het immuunsysteem via lymfevaten waarvan werd gedacht dat ze niet bestonden.

Dat zulke vaten tot dusver nooit gevonden waren, terwijl het lymfesysteem eerder al zo grondig in kaart was gebracht, is verbazingwekkend op zich. Maar het echte belang van de ontdekking zit in de impact die het kan hebben op het begrijpen en behandelen van verschillende neurologische ziekten waaronder multiple sclerose.

Het was altijd de vraag waarom mensen met MS immuunaanvallen hebben op hun eigen zenuwcellen en hoe de cellen van het immuunsysteem in de hersenen terecht kunnen komen. Nu de goed verstopte lymfevaten in de hersenen gevonden zijn, is er een directe link tussen het immuunsysteem en het zenuwstelsel.

Neurologische aandoeningen als MS kunnen nu mechanisch bekeken worden. Een slechte werking van de lymfevaten in de hersenen zou aan de basis kunnen staan van verschillende neurologische ziekten waar veranderde immuniteit een sleutelrol speelt, zoals bij MS. De deur naar een nieuwe kijk op aandoeningen als MS is met deze ontdekking geopend.

Het oude en nieuwe overzicht van het lymfesysteem.

ms-onderzoek-150605-immuunsysteem

Bron: University of Virginia Health System)
Antoine Louveau, Igor Smirnov, Timothy J. Keyes, Jacob D. Eccles, Sherin J. Rouhani, J. David Peske, Noel C. Derecki, David Castle, James W. Mandell, Kevin S. Lee, Tajie H. Harris, Jonathan Kipnis. Structural and functional features of central nervous system lymphatic vessels. Nature,
2015; DOI: 10.1038/nature14432


Samenvatting: www.sciencedaily.com/releases/2015/06/150601122445.htm

Zie ook:
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature14432.html#videos