Darmbacteriën beïnvloeden myeline aanmaak

Bacteriën in ons maag-darmstelsel lijken invloed te hebben op de genen die zorgen voor myeline aanmaak in de hersenen.

In ons maag-darmstelstel komen miljarden bacteriën voor, met name in de darmen. Onderzoekers geloofden tot voor kort dat de enige rol van deze bacteriën was om het lichaam te beschermen tegen ziekteverwekkers. Echter, recent hebben zij een andere rol van de bacteriën in het maag-darmstelsel ontdekt. Deze bacteriën beïnvloeden hoe genen tot expressie komen in verschillende fasen in ons leven.

Genexpressie is een proces waarbij erfelijke informatie ‘afgelezen’ wordt en tot uiting wordt gebracht door de aanmaak van bepaalde eiwitten. Elk type cel heeft een eigen patroon van genexpressie. In de ene cel komen genen tot expressie die de cel tot een zenuwcel maken; in een spiercel zijn die genen ‘stil’ en zijn weer hele andere genen actief.

Om het effect van darmbacteriën op de genexpressie in de hersenen te onderzoeken, bestudeerden de onderzoekers veranderingen in myeline in het brein van muizen. Ze vergeleken gewone muizen met speciaal gefokte muizen zonder bacteriën in hun maag-darmstelsel. Ze vonden opvallende verschillen in de myeline aanmaak tussen de gezonde en bacterieloze muizen. Bij de bacterieloze muizen, werd meer myeline gemeten in een bepaald hersengebied (de prefrontale cortex). Als deze muizen weer besmet werden met darmbacteriën, verdween deze extra myeline weer.

Bacteriën die van nature in ons maag-darmstelsel voorkomen, veranderen dus de manier waarop myeline-genen tot uiting komen in de hersenen. Dit is een belangrijke stap in het begrijpen welke invloed darmbacteriën hebben. In de toekomst zouden er medicijnen ontwikkeld kunnen worden die de bacteriën in het maag-darmstelsel beïnvloeden, om zo de aanmaak van myeline te kunnen reguleren en daarmee MS beter te kunnen begrijpen.

Bron: Hoban AE, Stilling RM, Ryan RJ, Shanahan F, Dinan TG, Claesson MJ, Clarke G, Cryan JF; University College Cork, Ireland
Translational Psychiatry 2016 Apr 5

Samenvatting: http://www.nature.com/tp/journal/v6/n4/full/tp201642a.html en
http://www.msif.org/news/2016/05/07/gut-microbes-play-role-ms/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.