De effectiviteit van cryotherapie en fysieke training op het psychisch welzijn van mensen met MS

Cryotherapie is het toepassen van (extreme) koude als medische behandeling. Doel hiervan is het verminderen van het celmetabolisme, ontstekingen en pijn te verminderen en bloedvaten te vernauwen.

Het doel van het onderzoek

Het doel van deze studie is om de effectiviteit van lichaamscryotherapie en fysieke training op het psychologische en algemene welzijn van mensen met MS te evalueren.

Het onderzoek

De studie is uitgevoerd bij 60 mensen, die zijn onderverdeeld in 3 groepen: cryotherapie (Cryo), fysieke training (Gym) en cryotherapie met fysieke training (CryoGym). De deelnemers hebben voor en twee weken na de therapie een aantal vragenlijsten, zoals de Algemene Welzijns index, de Ziekenhuisangst-en Depressieschaal, en de Rivermead Mobiliteit Index, ingevuld.

Het resultaat

Statistisch significante verschillen zijn in het psychosociaal welbevinden in de Gym- en CryoGym-groep gevonden.
Vermindering van depressieve symptomen en verbetering in het functioneren is gevonden in de Cryo-groep.
De meest significante verbetering is waargenomen in de CryoGym-groep.

De cryotherapie gecombineerd met fysieke training is een effectieve therapie voor mensen met MS. De introductie van lichaamscryotherapie in het standaard fysiotherapieprotocol voor mensen met MS is volledig gerechtvaardigd.

Vanwege het chronische karakter van multiple sclerose kan niet-medicamenteuze behandeling worden toegepast. Deze therapieën kunnen een goede aanvulling zijn op de standaard farmacologische behandeling.

Hieruit kan worden geconcludeerd dat cryotherapie en gecombineerd met fysieke training een effectieve therapie is voor mensen met MS.

Bron: informatie: Pawik M, Kowalska J, Rymaszewska J
Department of Physiotherapy, University School of Physical Education, Wrocław; Department of Psychiatry, Wroclaw Medical University, Poland.
Adv Clin Exp Med. 2019 Apr 5

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30968613

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.