Computer selecteert  SPMS

Een Italiaans onderzoek toont dat een computermodel goed in staat is om de overgang van RRMS naar SPMS te identificeren. Risicofactoren om in de SP-fase te belanden zijn: meerdere klachten bij aanvang van de ziekte, een hogere diagnoseleeftijd en een groter aantal schubs. 

Computer selecteert  SPMSNa verloop van tijd kan RRMS overgaan in SPMS. Er zijn geen criteria die de overgang van RRMS naar SPMS nauwkeurig kunnen vaststellen. Italiaanse onderzoekers hebben risicofactoren voor SPMS bekeken, waarbij zij twee definities hanteerden: één gebaseerd op de beoordeling van neurologen en één gebaseerd op een computermodel (een data-gestuurd algoritme).

Het onderzoek

Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers de gegevens van 19.318 mensen met RR-MS uit het Italiaanse MS Register. Risicofactoren voor de overgang naar SPMS en voor het bereiken van een EDSS-score van 6.0 werden ingeschat. Neurologen keken voor de beoordeling van het bereiken van de SP-fase naar een geleidelijke achteruitgang (na een eerdere periode met schubs). Het computermodel was gebaseerd op een eerder ontwikkeld model en keek naar de mate en snelheid van progressie, EDSS-score, het functioneren en het aantal schubs voor en na de SP-diagnose.

Uitkomsten

De 2.342 mensen (12,1%) die door het computermodel beoordeeld werden als SP-MS waren ouder, meer beperkt en hadden een snellere ziekteprogressie dan de 3.868 mensen (20,0%) die door de neuroloog geselecteerd werden. In beide groepen waren de meest consistente risicofactoren: een aanvang van de ziekte met klachten op meerdere gebieden, diagnose-leeftijd hoger dan 40 jaar, hogere EDSS-score bij aanvang en een hoger aantal schubs.

De meest beschermende factor was het gebruik van ziekte remmende medicatie. Ziekte remmende medicatie tijdens de SP fase van MS had geen invloed meer op het risico van het bereiken van een EDSS-score van 6.0.

Conclusie

Een computermodel selecteert meer mensen met agressievere, progressievere SPMS dan een neuroloog. Ziekte remmende medicatie verkleint het risico om in de SP-fase te belanden, maar eenmaal in de SP-fase beland, helpt deze medicatie niet meer om de progressie te stoppen.

Bron: Iaffaldano P, Lucisano G, Patti F, Brescia Morra V, De Luca G, Lugaresi A and others, Italian MS Register
Multiple Sclerosis 2020 Nov 19 [Online ahead of print]

Samenvatting: pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33210986/

 

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.