Bijkomende ziekten leiden tot meer schubs

Canadese onderzoekers hebben aangetoond dat mensen die behalve MS drie of meer stoornissen hebben vaker een schub krijgen. Ook alleen migraine of een hoog cholesterolgehalte verhogen het risico. Bijkomende stoornissen zouden beter behandeld moeten worden, vinden ze.

885 Canadezen namen deel aan de studie. Ze hadden gemiddeld 15 jaar MS en een EDSS-waarde van 1.5 tot 4. De onderzoekers volgden hen twee jaar. Aan het begin registreerden ze óf en zo ja aan welke bijkomende aandoeningen de deelnemers leden. Jaarlijks legde een neuroloog het aantal schubs van het voorafgaande jaar vast.

De meest voorkomende stoornissen waren angst (40 procent), depressie (21 procent), hoge bloeddruk (18 procent), migraine (18 procent) en een hoog cholesterolgehalte (12 procent).

1,5x meer kans op schub

Per jaar had tussen de 13% en 15% van de deelnemers met een of meerdere schubs te maken gekregen. Mensen met drie of meer extra ziekten bleken een anderhalf keer zo grote kans op een schub te hebben vergeleken met mensen die geen tweede ziekte hadden.

Ook met alleen migraine of een hoog cholesterolgehalte was het risico bijna anderhalf keer verhoogd. Het verband was onafhankelijk van leeftijd, geslacht, EDSS en MS-duur.

Het Canadese team doet al meerdere jaren onderzoek naar comorbiditeit bij MS. Zo toonden ze aan dat mensen met MS gemiddeld vaker in het ziekenhuis worden opgenomen dan personen die deze ziekte niet hebben, en meestal voor iets anders dan MS.

Ook stelden ze vast dat de progressie van de MS bij iemand met meerdere aandoeningen sneller gaat en dat hij/zij gemiddeld minder oud wordt.

Deze nieuwe studie bevestigt dat het beloop van de MS ernstiger wordt door bijkomende stoornissen, concludeert het team. Hun volgende stap is om uit te zoeken of een agressievere behandeling van de extra ziekten een goede invloed op de MS heeft.

Bron: Kowalec K, McKay KA, Patten SB, Fisk JD, Evans C, Tremlett H, Marrie RA – Diverse Universiteiten uit Canada.
Neurology, 2017, Nov 8, pii: 10.1212/WNL.0000000000004716. doi: 10.1212/WNL.0000000000004716. [Epub ahead of print].

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29117961

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *