Onderzoek cognitieve stoornissen bij MS

Italiaans onderzoek toont aan welke cognitieve stoornissen bij mensen met RR MS met een zeer milde vorm van handicap vooral worden waargenomen.

Cognitieve stoornissen komen bij mensen met MS  vaak voor (40%-65%). Deze stoornissen kunnen al in een zeer vroeg stadium van de ziekte worden opgespoord.

Een Italiaans team van neurowetenschappers heeft zich ten doel gesteld om met behulp van een eenvoudige evaluatietest (MACFIMS) bij mensen met RR MS met een zeer milde handicap, na te gaan welke cognitieve stoornissen zich bij hen vooral voordoen.

Bij het onderzoek waren 92 mensen met RRMS met een EDSS-score ≤ 2.5 en 42 gezonde controlepersonen betrokken.

Resultaten

Uit de onderzoeksresultaten bleek dat 51,1% van de mensen met RRMS ten opzichte van de gezonde controlepersonen cognitieve stoornissen vertoonde.

In de RR MS-groep werden vooral stoornissen bij verbaal en visueel geheugen, werkgeheugen en uitvoerende taken gezien.

Vervolgens werden op basis van EDSS-scores twee subgroepen gevormd. In groep 1 (EDSS ≤1.5) vond men vooral stoornissen bij verbaal geheugen en uitvoerende taken. Personen in groep 2 (EDSS ≤2.5) vertoonden bovendien stoornissen bij informatieverwerkingssnelheid en visueel geheugen.

De onderzoeksresultaten lieten ook zien dat bij uitgebreid neuropsychologisch onderzoek bijna de helft van de mensen met RRMS met een zeer milde fysieke handicap, cognitieve problemen vertoonde waarbij met name prefrontale (d.w.z. verbonden aan de voorhoofdshersenkwab) cognitieve functies waren betrokken.

De onderzoekers zijn van mening dat opsporen van stoornissen bij het uitvoeren van taken in een vroeg stadium van de ziekte zeer nuttig is. Daardoor kunnen de mensen met MS onmiddellijk worden aangemeld voor doelgerichte revalidatie. Dit komt ten goede aan hun kwaliteit van leven.

Bron: Migliore S, Ghazaryan A, Simonelli I, Pasqualetti P, Squitieri F, Curcio G, Landi D, Palmieri MG, Moffa F, Filippi MM, Vernieri F.
Behav Neurol. 2017;2017:7404289. doi: 10.1155/2017/7404289.

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28912625

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *