Cognitieve problemen onderscheiden

Bij onderzoek naar cognitieve functies bij MS wordt tot nu toe maar naar twee variabelen gekeken: de cognitieve functies zijn wel aangetast of niet aangetast.

Dat levert een groep mensen met uiteenlopende cognitieve problemen op. Amerikaanse onderzoekers hebben nu groepen mensen met verschillende cognitieve problemen onderscheiden.

Ongeveer 50 procent van de mensen met MS heeft cognitieve klachten. Achteruitgang van het geheugen en de aandacht en informatieverwerking komen het meest voor. Daarnaast krijgen mensen meer moeite met plannen en organiseren, en met op het juiste woord komen.

Tests

De onderzoekers vroegen 128 mensen met relapsing remitting MS om een aantal gevalideerde tests uit te voeren. De deelnemers hadden gemiddeld 6.5 jaar MS. Met de tests werden de verbale geheugenfunctie, de visuele geheugenfunctie en de snelheid van informatieverwerking beoordeeld. Ook werd een IQ-test afgenomen.

Bijna de helft een of meer cognitieve stoornissen

Ongeveer 44 procent van de deelnemers had een of meer cognitieve stoornissen. De onderzoekers konden verschillende typen stoornissen uit elkaar halen. 19 procent had alleen een verminderde geheugenfunctie, 8 procent alleen problemen met de informatieverwerking en 17 procent beide.

IQ

Het IQ van mensen zonder cognitiestoornis bleek hoger dan het IQ van mensen met zowel een geheugen- als informatieverwerkingsstoornis. Er was geen verschil tussen de groepen in ziekteduur, leeftijd en aantal jaren onderwijs.

Deze resultaten helpen om de cognitieve functies beter te leren begrijpen, zeggen de onderzoekers. Daardoor zullen ze de ontwikkeling van gerichte therapieën voor specifieke cognitiestoornissen vergemakkelijken.

Bron: Leavitt VM, Tosto G, Riley CS – Columbia University Medical Center, New York, Verenigde Staten.J. Neurol., 2018, Jan 22, doi: 10.1007/s00415-018-8747-5. [Epub ahead of print].

Samenvatting: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29356970

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


De verificatie periode van reCAPTCHA is verlopen. Laad de pagina opnieuw.